Prilika za zaposlenje: Uspešna srpska kompanija širi proizvodnju

646

Preduzeće Standard furniture Srbija iz Ćuprije, jedino iz Srbije koje svoje proizvode prodaje švedskoj kompaniji Ikea, sledeće godine će u nov proizvodni pogon investirati 1,2 miliona evra i zaposliti još 50 radnika.

Nova hala imaće oko hiljadu kvadrata i u njoj će se osim oklagija, kuhinjskih dasaka i nožica za nameštaj, praviti još jedan proizvod iz Ikeinog asortimana, „bekvam“ stolice sa dva stepenika.

Polovinu ukupnog novog ulaganja kreditiraće Ikea, rekao je generalni direktor Standarda Miodrag Perović.

„Kredit ćemo vraćati kroz robu, a Ikea je sukreditor u poslu. Investicija će biti realizovana sledeće godine nakon što izgradimo objekat i napravimo plan angažovanja novih zaposlenih. Investicija je iz sopstvenih sredstava bez subvencija države“, kazao je Perović.

Standard trenutno zapošljava 280 radnika, a polovina su žene. Sa Ikeom sarađuje 14 godina, a proizvodi ćuprijskog preduzeća nalaze se u 400 robnih kuća švedske kompanije širom sveta i na njima piše „Made in Serbia“.

Ukupan promet preduzeća Standard sa Ikeom prošle godine je iznosio 4,5 miliona evra i svake godine se uvećava za deset odsto.

Sve što ostane od prerade drveta pri izradi robe za Ikeu prerađuje se u brikete i izvozi.

Preteča Standarda bila je preduzetnička radnja Jasen-Lukić, sa kojom je Ikea počela saradnju 2004. godine. U martu 2011. godine Jasen-Lukić prelazi u većinsko vlasništvo švajcarske kompanije Daccomet i menja ime u Standard Furniture Serbia.

Standard, kao i ostali proizvođači robe za Ikeu moraju da poštuju stroge standarde te kompanije kada je u pitanju zaštita životne sredine, rok isporuke i odnos prema radnicima.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...