Sud odbio zahtev Kapetana Dragana za uslovno puštanje na slobodu

167

Županijski sud u Varaždinu odbio je zahtev Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, za uslovno puštanje na slobodu. Vasiljkovića je sud u Splitu proglasio krivim zbog ratnog zločina i kažnjen je zatvorom od 13 godina i šest meseci, prenosi Danas.

Kaznu služi u Lepoglavi. Zamenik županijskog državnog tužioca na ročištu je rekao da nema mesta odobravanju uslovnog otpusta zatvoreniku i predložio da se predlog odbije.

Sud je u obrazloženju između ostalog naveo da je zatvorenik urednog ponašanja ali da iz izveštaja Centra za dijagnostiku proizlazi da zatvorenik negira da je počinio krivično djelo, a kaznu smatra nezasluženom, što ukazuje da svrha kažnjavanja nije ostvarena. Zatvorenik je nekritičan i nije došlo do promene njegovog ponašanja nakon počinjenog krivičnog dela, zaključio je sud. Na sednici o odlučivanju o uslovnom otpustu, Vasiljković je video vezom dao saglasnost za podnošenje predloga i nije želeo ništa da doda.

Njegov advokat je istakao da je ispunjen uslov za uslovni otpust s obziom da je Vasiljković izdražao devet desetina kazne, Vasiljkovićev advokat je istakao da pri donošenju odluke treba imati u vidu da se odlučuje o osobi Draganu Vasiljkoviću, a ne o „kapetanu Draganu“. Zamenik državnog tužioca u Varaždinu naveo je da su u sudskoj praksi brojni primeri odbijanja uslovnog otpusta zatvorenicima koji su uspešno sprovodili programe na izdržavanje svojih zatvorskih kazni i da se u ovom slučaju radi o zatvoreniku koji prema podacima iz spisa svoju kaznu smatra nezasluženom i izražava skepticizam prema pravosudnom sistemu Hrvatske.

Vasiljković je osuđen zbog ratnog zločina u kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu, dok je zbog nedostatka dokaza na splitskom sudu oslobođen optužbe da je naredio ubistvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u februaru 1993. u Bruškoj kraj Benkovca, prenosi portal 24. sata. hr. Kapetan Dragan, koji ima srpsko i australijsko državljanstvo, uhapšen je pre 12 godina u Australiji gde je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa. U julu 2015. izručen je Hrvatskoj, a od početka je negirao krivična dela koja su mu stavljena na teret i tvrdio da su svedoci dali lažne iskaze.

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...