Turska policija uhapsila 12 osoba, među njima novinare i profesore

271

ISTANBUL – Turska policija uhapsila je u Istanbulu 12 osoba, među kojima su profesori, privrednici i novinari, u sklopu istrage udruženja na čijem je čelu bio poznati uhapšeni biznismen i aktivista, javila je Anadolija.

U paralelnim policijskim operacijama u Istanbulu uhapšeni su između ostalih univerzitetska profesorka matematike Betul Tanbaj i profesor međunarodnog javnog prava Turgut Tarhanli.

Oni su pod istragom zbog povezanosti s Kulturnim društvom Anadolije koje je osnovao filantrop i biznismen Osman Kavala, uhapšen pre godinu dana.

On čeka suđenje zbog navodnih pokušaja rušenja ustavnog poretka i vlade, iako protiv njega nije podignuta optužnica, navodi Asošiejted pres.

Turska policija traga za još osam osoba, povezanih s Kulturnim društvom Anadolije, koje navodi da mu je cilj promocija mira i prava manjina kroz kulturu.

Od propalog pokušaja puča u leto 2016. godine, turska vlada je uhapsila desetine hiljada građana zbog njihovih navodnih veza s mrežom turskog propovednika Fetulaha Gulena kog Ankara optužuje da stoji iza državnog udara, ili zbog navodne povezanosti s terorističkim grupama.

Iz javnih ustanova otpušteno je više od 110.000 ljudi, a uhapšene su i desetine novinara.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan naziva Kavalu „turski Soroš“, što je aluzija na američkog milijardera Džordža Soroša, čija Fondacija za otvoreno društvo širom sveta finansira projekte u oblasti obrazovanja, zdravstva, pravosuđa i medija.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...