Mediji u Hrvatskoj otkrivaju sadržaj poverljivog sastanka o Srbiji

439

„U Srbiji vlada uznemirujući trend glorifikacije ratnih zločinaca u medijima, a pitanje je da li postoji politička volja da se to suzbije“, glasi deo zamerki koje je Hrvatska uputila na račun Srbije na sastanku Radne grupe za proširenje Evropskog veća, saznaje Večernji.hr iz diplomatskih izvora.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova odbilo je da komentariše događanja iza zatvorenih vrata ističući da su razgovori koji se vode u tom telu koje, među ostalima, ocenjuje napredak koji su zemlje kandidatkinje ostvarile u ispunjavanju kriterijuma za pristupanje, poverljivi.

Uprkos tome, diplomate upućene u tok sastanka, tvrde za ovaj list da se Hrvatska nije libila da još jednom ponovi svoje uobičajene stavove i očekivanja. Najpre je reč o procesuiranju ratnih zločina, ali ima i drugih.

Tako je Hrvatska izrazila zabrinutost medijskom klimom u Srbiji i iznela očekivanje od delegacije EU u Beogradu da se malo više angažuje i bude aktivnija po tom pitanju.

Hrvatska smatra da je uznemirujući trend glorifikacije ratnih zločinaca u srpskim medijima. Iako srpske vlasti govore da rade na tome, Hrvatska sumnja da postoji politička volja da se u Srbiji time pozabave.

Takođe, na tom je sastanku Evropska komisija prosledila državama članicama „non-paper“ o napretku Srbije u 23. i 24. poglavlju. U njemu se navodi da je Srbija globalno ostvarila određeni napredak u zakonodavnim i institucionalnim reformama u zemlji, ali da kasni u postizanju opipljivih rezultata u reformi pravosuđa, medijskim slobodama i borbi protiv korupcije.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Srbija, pored oblasti vladavine prava, intenzivno radila i na pripremi drugih pregovaračkih pozicija koje se tiču važnih reformskih oblasti.

Joksimović je nakon sastanka sa ambasadorima zemalja članica EU navela da smatra da je važno da članice konstatuju napredak time što će dati saglasnost za otvaranje novih poglavlja.

Izvor Vecernji.hr
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...