Nekadašnji kineski rudnik pretvoren u luksuzni hotel

188

ŠANGAJ – Luksuzni hotel „Interkontinental Šangaj Vonderlend“ (Intercontinental Shanghai Wonderland Hotel) koji će biti otvoren u utorak u Šangaju izgrađen je u dubokoj jami nekadašnjeg rudnika, tako da je 16 od njegovih 18 spratova ispod nivoa zemlje, a dva su pod vodom, javlja AP.

„Projektovao sam mnogo različitih tipova zgrada u Velikoj Britaniji, Evropi, Dubaiju i drugde, ali ovo je nešto potpuno drukčije i postalo je skoro moje životno delo, zbog čega mogu da kažem da je to verovatno najznačajnija građevina koju sam projektovao“, rekao je glavni arhitekta Martin Johman (Joćman), poznat po neboderu Burž Al-Arab u Dubaiju.

Realizacija projekta počela je 2006. godine, ali je njegov završetak odlagan više puta, najviše zbog tehničkih zahteva, kao što su strogi propisi u vezi sa zaštitom od zemljotresa i održavanjem nivoa vode.

„Mogli smo da napustimo rudnik, ali nismo. Pretvorili smo ga u dragocenost“, rekao je Su Šitan, potpredsednik građevinske grupe Šimao iz Hongkonga koja je podigla hotel.

Zvaničnik Uneska Majkl Kroft (Mićael Croft) ocenio je hotel sa 336 soba kao model održivog razvoja.

Hotel je podignut u Songđijangu, u blizini šangajskog međunarodnog aerodroma Hongćijao. Cene noćenja kreću se od 530 do 860 dolara, navodi AP.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...