Na Kosovu spremaju hapšenja ako uđu u Interpol, a evo ko je prvo lice sa poternice

1.716

PRIŠTINA – Ukoliko Kosovo bude primljeno u Interpol, na poternici će se na zahtev Prištine naći bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, saznaje „Blic“.

Generalna skupština Interpola počinje danas u Dubaiju i trajaće do 21. novembra. O eventualnom članstvu samoproglašene države Kosovo odlučivaće se u utorak, 20. novembra. Uporedo sa zasedanjem Skupštine i Beograd i Priština su u diplomatskoj ofanzivi, a na terenu, na Kosovu, policija patrolira na gotovo svakom koraku.

Kako za „Blic“ prenose diplomatski izvori iz Prištine, Diković je u slučaju da Kosovo uđe u Interpol gotovo sigurno lice sa poternice. Izvor „Blica“ navodi da ne komentariše osnovanost ili opravdanost mogućih zahteva prištinskih vlasti već samo ko su „ljudi koje će Kosovo staviti na listu“.

Ime generala Dikovića pominjano je i ranije, a njemu se pripisuje odgovornost za zločine za koje kosovska strana tvrdi da su počinjeni u zoni odgovornosti 37. motorizovane brigade kojom je general upravljao.

Prema tim tvrdnjama, a za koje do sada nije podignuta nijedna optužnica, u Dikovićevoj zoni odgovornosti na deset lokacija – Staro Čikatovo, Ćirez, Baks, Izbica, Šavarine, Vrbovac, Donja Sudimlja, Rezala, Donji Zabelj, Gladno Selo – ubijeno je oko 1.400 albanskih civila, a više hiljada proterano.

Na poternicama Interpola naći će se i policijski oficiri nižeg ranga, ali ne samo oni.

Prema saznanjima „Blica“, prištinske vlasti nameravaju da gone i civile Srbe, za koje tvrde da su učestvovali u paravojnim jedinicama. Zapravo, reč je o Srbima kojima su Albanci 1999. oteli imovinu, a koju danas ne žele da vrate pravim vlasnicima.

Sumnja se da bi najmanje pedesetak Srba po ovom osnovu moglo neosnovano da se nađe na međunarodnoj poternici. Deo njih se već nalazi na Unmikovoj listi na kojoj su završili jer su ih Albanci teretili, „a oni nisu bili dostupni“ za tamošnje organe, što je između ostalog glavni kriterijum za dospevanje na listu.

Niko od sagovornika „Blica“ nije mogao sa sigurnošću da isključi da Kosovo neće „potraživati“ ili pokušati da progura sa nekim novim argumentima pojedine haške optuženike, poput generala Vladimira Lazarevića.

„Kosovo će zapravo nastojati da svim silama sa poternicama protiv Srba napravi ravnotežu sa Međunarodnim sudom koji mora da počne sa radom u Prištini. Pred tim sudom na optuženičkoj klupi naći će se zvučna imena i trenutne kosovske scene“, kaže izvor „Blica“.

Posebno se obezbeđuju manastiri i srpski kulturno-istorijski spomenici. Odluka o povišenoj bezbednosti trajaće do 21. kada se završava Skupština Interpola, a kosovske vlasti nezvanično tvrde da su se odlučile na taj korak „jer se Kosovo približilo članstvu, ali postoje upozorenja o destabilizaciji bezbednosne situacije kako bi se sprečio prijem u međunarodnu policijsku organizaciju“.

S druge strane, u Beogradu je održana sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti. Nakon sastanka ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da su sve službe bezbednosti – vojska i policija dobile konkretne zadatke šta treba da preduzimaju u narednom periodu.

Na Kosovu članstvo u Interpolu se doživljava isključivo kao još jedan dokaz državnosti. U diplomatskim krugovima, međutim, smatra se zabludom stav da je Interpol isključivo politički poen.

„Ulaskom u Interpol otvara se prostor koji do sada međunarodne snage koje su na Kosovu nisu završile, a to je presecanje narko-priče, balkanskog heroinskog puta kome jedna od glavnih putanja jeste preko Kosova“, kaže diplomata, izvor „Blica“.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...