Stižu promene u Google pretragu, dobrodošle ili ne?

Sada ćete moći da ostavite lični trag u svakoj pretrazi

534

Google je u oktobru objavio da ukida Google+ za obične korisnike posle problema sa privatnošću podataka. Delovalo je to tada kao dokaz da su propali pokušaji kompanije da uđe u teritoriju društvenih mreža, ali noviji razvoji događaja pokazuje da je tehnološki gigant itekako zainteresovan za društvene interakcije.

Google Maps je, na primer, dodao opciju da se prate radnje i da se šalju poruke prodavnicama. Sada, kako javlja 9to5Google, kompanija je usmerila pažnju na svoj glavni proizvod – pretragu, pošto će korisnici uskoro moći da ostavljaju komentare u Google Search.

Ova opcija otkriven je tokom detaljne analize aplikacije 8.55 na Androidu. Kompanija je u prethodnih nekoliko verzija radila na nečemu što se zove „Your contributions“ („vaš doprinos“). Ova opcija je u najnovijoj verziji aktivna, što se može videti i u linku za nju. Kada se taj link isprati, vidi se jednostavna strana koja beleži vaše prikaze i komentare.

Prikazi su aktivni već nekoliko meseci, pošto korisnici mogu da pišu svoje utiske o filmovima, serijama, knjigama i slično, a onda se tim prikazima može pristupiti sa desne strane ispod osnovnih podataka o delu koje vas zanima.

Komentari su, međutim, novost. Zvanična strana naslovljena sa „Leave comments on Google Search“ („ostavite komentare u Google pretrazi“) potvrđuje i daje detalje funkcionalnosti. Komentari su trenutno ograničeni i optimizovani samo za sportske događaje u toku.

Kada uradite pretragu i dobijete rezultate, na dnu ekrana aplikacije (ili iz brauzera) treba da kliknete opciju „more“, odnosno tri vodoravne tačke ili „hamburger meni“ (vodoravne crte) i iz nje odaberete opciju Comment.

Sad, komentari na Googleu ne rade još u svim oblastima i na svim jezicima, pošto je na srpskom nismo pronašli. No, pošto Srbija ne kasni mnogo kada je lokalizacija u pitanju, treba ubrzo očekivati ovu opciju i kod nas.

Imajte u vidu da će svi vaši komentari biti vidljivi na strani „About me“, što znači i da anonimni komentari neće moći da se ostavljaju.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...