iPhone prodaja stagnira, Apple smanjuje narudžbine

Kako sve to utiče na proizvođače i investitore?

409

Apple je smanjio proizvodnju sva tri ovogodišnja modela iPhonea poslednjih nedelja, jer je interesovanje manje nego što je bilo planirano, preneo je Wall Street Journal pozivajući se na svoje izvore.

Na smanjenje proizvodnje nije uticalo samo smanjeno interesovanje, već i činjenica da korisnici sada mogu da biraju između tri modela, što je dovelo do toga da kompanija nije mogla da dobro proceni koliko jedinica da naruči.

Apple je ove godine predstavio iPhone XS, naslednika revolucionarnog X-a, zatim iPhone XS Max sa ogromnim ekranom, kao i „budžetski“ iPhone XR, sa nešto slabijim performansama od prethodnog dvojca, ali i sa par stotina evra nižom cenom.

Apple je pre nekoliko nedelja svojim investitorima izneo krajnje neočekivanu procenu prodaje za Božićni kvartal, zbog čega su neki dobavljači reagovali upozorenjima o slabijoj prodaji novih iPhonea.

Najveći problem je iPhone XR, za koji je Apple smanjio produkcijiski plan za skoro trećinu od količine koju je proizvođači trebalo da naprave u periodu od septembra do februara. To smanjivanje narudžbina nije završeno, pošto WSJ prenosi da je koliko prošle nedelje tražen manji broj.

Za sada niko ne može da zna šta je razlog slabije prodaje iPhonea, već može samo da se nagađa. Moguće je da se korisnici nisu navikli da imaju tri modela na raspolaganju, pošto korisnike ovog ekosisitema najčešće privlače jednostavnost i funkcionalnost, a sada treba da se bira između tri modela, od kojih jedan važi za „jeftin“, iako mu je početna cena oko 750 evra.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...