Besplatni pregledi na karcinom prostate, bez uputa i zakazivanja

444

Širom Srbije počeli su besplatni preventivni pregledi na karcinom prostate. Na pregled se može doći od 9 do 13 časova, do petka, 23. novembra, piše rts.rs.

Svi zainteresovani muškarci, bez uputa i bez zakazivanja mogu da odu na pregled u bilo koju zdravstvenu ustanovu koja ima urološku službu.

Pregledi se održavaju u okviru kampanje RTS-a „Rak je izlečiv“, a uz podršku Ministarstva zdravlja.

Direktor Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije prof. dr Zoran Džamić kaže za RTS da su ova akcija i ovakvi pregledi veoma bitni zbog mogućnosti prevencije karcinoma prostate, bolesti koja je izbila na prvo mesto uzročnika smrti muške populacije svuda u svetu pa i kod nas.

Svi zaintersovani za pregled mogu do petka da dođu u prostorije Poliklinike KCS, na odeljenje urologije.

„Biće podvrgnuti urološkom pregledu koji podrazumeva prostata specifični antigen, marker iz krvi, i ostale sastavne delove urološkog pregleda po oceni urologa koji će biti prisutni“, precizira profesor Džamić.

Naglašava da trenutnom terapijom kojom raspolaže KCS i druge institucije, bolest može da se izleči ako se otkrije na vreme.

„Ako se, nažalost, i ne otkrije na vreme do potpunog izlečenja, možemo je prevesti u hronicitet, dakle da bude hronična bolest kao i druge bolesti“, naglašava profesor Džamić.

Svake godine u Srbiji od raka prostate oboli 2.400 muškaraca, a toj bolesti podlegne njih 800.

Izvor RTS.RS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...