Peking uvodi društveni rejting svojih građana do 2020.

Nagrade za lepo i kazne za ružno ponašanje

274

Plan Kine da sudi o svih svojih 1,3 milijarde stanovnika na osnovu ponašanja došao je na korak bliže od ostvarenja, pošto Peking planira da osvoji doživotni bodovni program do 2021. godine, kojim će svaki stanovnik imati personalizovani rejting.

Kako prenosi Bloomberg, grad će uzimati podatke od nekoliko vladinih organizacija i nagrađivati i kažnjavati svoje stanovništvo, koje broji oko 22 miliona. Ovaj program bi trebalo da se aktivira do kraja 2020. godine, sudeći po planu koji se pojavio na sajtu grada Pekinga.

Oni sa boljim takozvanim društvenim kreditom dobiće „zeleni kanal“ ka beneficijama, dok će onima koji krše zakone život biti otežan.

Peking će svoje crne liste toliko unaprediti da oni za koje se ispostavi da su nepouzdani život biti takav „da neće moći da mrdnu ni korak“. Državna agencija Sinhua (Xinhua) objavila je ovaj predlog u utorak, dok je plan sa sajta gradske vlasti datiran na 18. jula.

Kina već duže vreme eksperimentiše sa sistemima u kojima ocenjuje svoje građane, nagrađajući dobro ponašanje olakšanim uslugama, a kažnjava loše postupke ograničenjima i kaznama. Kritičari navode da ovakvi planovi svode građane na puke kartice sa izveštajima.

Pekingov plan je do sada najambiciozniji od svih kineskih gradova koji pokušavaju da uvedu takve programe. Hangdžu je ove godine uveo sistem ličnih kredita, koji nagrađuje pozitivne društvene aktivnosti, kao što su volonterski rad ili donacije krvi, a kažnjava one koji krše saobraćajne propise ili naplaćuju takse „ispod žita“.

Kao posledica toga, do kraja maja ljudi sa lošim kreditom nisu mogli da rezervišu 11 miliona letova, niti da odu na neka četiri miliona putovanja vozom, sudeći po komisiji za Nacionalne komisije za razvoj i reforme.

Prema planu gradskih vlasti Pekinga, nekoliko vladinih agencija će razmeniti baze podataka da bi dobile detaljniju sliku interakcija svakog stanovnika tokom širokog spektra usluga. Predlog poziva u pomoć razne agencije, kao što su turistička, ona za regulaciju biznisa i saobraćajne vlasti.

Praćenje pojedinaca u Kini postalo je mnogo lakše poslednjih godina od kada je zemlja počela da se pomera ka beskontaktnom plaćanju, uglavnom uz pomoć WeChata ili Alipaya. Nalozi na tim uslugama obično su povezani sa mobilnim telefonima, a da biste njih imali, morate da imate i dokumenta koja je izdala vlada.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...