Vojne vežbe SAD i Južne Koreje na nivou koji neće štetiti diplomatiji

204

Naredne zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje, zakazane za proleće 2019. godine, biće „umanjene po obimu“ kako bi se olakšali pregovori sa Severnom Korejom o denuklearizaciji, izjavio je američki ministar odbrane Džejms Matis.

„Vežba će biti reorganizovana kako bi bila održana, ali na nivou koji neće štetiti diplomatiji. Biće redukovana“, rekao je Matis novinarima u Pentagonu. Severna Koreja se ranije protivila tim zajedničkim vojnim vežbama koje je smatrala pretnjom.

Američki ministar odbrane je od Bele kuće dobio ovlašćenja da vojnici na jugozapadnoj granici mogu po potrebi da štite carinike i osoblje koje tamo radi.

Matis je rekao da bi vojnici mogli privremeno da zadrže migrante u slučaju nereda ili nasilja nad agentima granične patrole i dodao da bi zadržavanje migranata bilo „mereno minutima, a ne satima“ i dodao da to ne znači da će vojnici raditi posao policije.

Prema njegovim rečima, vojnici bi mogli da koriste „smrtonosnu silu“ ukoliko to bude bilo potrebno u zaštiti granične patrole.

Matis je rekao da će ta ovlašćenja koristiti samo ako dobije poseban zahtev od Ministarstva za unutrašnju bezbednost.

Dodao je da se ovlašćenja odnose na njega, a ne na vojnu misiju na granici koja bi trebalo da se okonča 15. decembra.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...