Vučić zahvalio zemljama koje nisu glasale za ulazak Kosova u Interpol, a evo ko ga je iznenadio

153

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas zemljama koje nisu glasale za ulazak Kosova u Interpol kao i onima koje su bile uzdržane i dodao da je bio iznenađen glasanjem Kazahstana, koji je glasao za članstvo Prištine, te da je očekivao da će Paragvaj biti uzdržan.

Vučić je u izjavi za TV Pink istakao ogroman američki pritisak na zemlje Latinske Amerike, kao i na zemlje iz Azije, Evrope.

„U jednom momentu smo mislili da će Slovačka da glasa protiv nas pa su bili uzdržani. Hvala im na tome“, rekao je Vučić.

„Ono što je za nas bilo iznenađenje u tom smislu, ja sam sebi postavio pitanje “da li je moguće da nisi razumeo da će tamo nešto da rade… o kakvim je to mehanizmima“… tražićemo objašnjenje, ne razumem da je bilo moguće da Kazahstan ne bude na našoj strani. To je za mene bilo veliko iznenađenje“, rekao je Vučić.

S druge strane, kaže, bilo je i mnogo pozitivnih iznenađenja kao što je glasanje Japana i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL/ bg

„Bilo je mnogo pozitivnih iznenađenja na koje sam ponosan, imate jedan Japan, jedini iz Grupe 7 koji je bio uzdržan prvi put“, kaže predsednik.

On je zahvalio japanskoj vladi na tom stavu podsećajući da je japanski premijer Šinzo Abe bio gost Srbije.

Takođe, zahvalio se Rumuniji koji su glasali za Srbiju kao i Grčkoj.

Vučić je danas i da nije bio iznenađen načinom na koji su pojedine zemlje regiona glasale za članstvo Prištine u Interpolu.

„Što se tiče regiona, tu nije bilo iznenađenja. Crna Gora i Makedonija su uvek protiv nas… Crna Gora, Makedonija, Hrvatska, Slovenija, Bugarska, uvek su protiv nas…“ rekao je Vučić, u izjavi za TV Pink.

Podsetio je da, iako je Srbija priznala Makedoniju pod ustavnim imenom, ta zemlja je, s druge strane, priznala je kosovsku nezavisnost.

Na generalnoj skupštini Interpola u Dubaiju za prijem Prištine u članstvo te međunarodne policijske organizacije glasale su Crna Gora, kako je dan ranije i najavio njihov ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović, Slovenija, Hrvatska, Makedonija i Bugarska, dok je Mađarska bila uzdržana.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...