Apple vraća „penzionera“ u akciju zbog sve slabije prodaje novajlija

Taman je počeo da se privkava na penziju, ali dužnost zove

834

Nismo ovo očekivali! Apple ponovo počinje proizvodnju svog modela iPhone X zbog slabe prodaje ovogodišnje serije iPhone XS i XS Max, preneo je Wall Street Journal.

XS i XS Max otkriveni su u septembru uz veliku pompu, a tada je otkriveno i da je slavljenički iPhone X, koji se pokazao kao fantastičan uređaj, ipak „igrao samo jedno leto“ i da se više neće proizvoditi. Novi telefoni su pobrali salve pohvala, ali prodaja ide slabije nego što je očekivano. Već smo vam javili da je Apple morao da smanji proizvodnju sva tri ovogodišnja modela (uključujući i XR), a sada je izgleda morao da preduzme drastičnije mere.

Odluka da se ponovo pokrene proizvodnja iPhonea X delimično je i zbog dogovora Applea sa Samsungom, od koga američka kompanija želi da kupi određenu količinu OLED displej panela.

WSJ navodi da je Appleova računica prosta: stariji model iPhonea je jeftiniji za proizvodnju jer su komponente i oprema za proizvodnju sada stariji i zato i jeftiniji da se napravi. Kompanija bi tako trebalo da nadoknadi izgubljeno od očekivane prodaje novih modela.

No, ipak, svejedno – ovo je čudna i neočekivana odluka iz nekoliko razloga. Prvo i osnovno, Apple je ove godine dostigao vrednost od bilion (hiljadu milijardi) dolara i važi za najmoćniju i najbogatiju u tech svetu, tako da nije uobičajeno da ima potrebu da se „vadi“ uopšte.

Drugo, Apple je u januaru smanjio porudžbinu iPhonea X sa 40 miliona na 20 miliona jedinica, a za to je okrivljena slaba prodaja modela na velikim tržištima, kao što su SAD, Kina i Evropa, iako je iPhone X dočekan uz panegirike kada se pojavio, novembra 2017.

WSJ, međutim, navodi da je Apple na najveće probleme naiašo sa modelom iPhone XR, koji se baš slabo prodaje. Ranije je javljeno da je Apple smanjio narudžbinu tog modela za trećinu, a onda je u Japanu smanjio cenu da bi poboljšao prodaju.

Naravno, Apple je i dalje lider i trendseter kada su mobilni uređaji u pitanju, sa vrlo lojalnom i odanom korisničkom bazom, ovde je u pitanju nešto drugo: zašto bi neko prelazio na nove modele kada stari rade više nego dobro? Recimo, XS i XS Max su vrhunski telefoni, ali su tek neznatni napredak u odnosu na X. Max, naravno, ima veći ekran, oba telefona imaju čipove od sedam nanometara, ali osim većeg ekrana prave praktične primene pa samim tim i razloga za njihovu kupovinu prosto – nema.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...