Oni koji su glasali za Kosovo preispituju takvu odluku

Autoritet Intepola ima poseban značaj u međunarodnim odnosima

231

BEOGRAD – Odluka Interpola da takozvano Kosovo ne primi u u svoje članstvo, mogla bi da predstavlja početak jednog novog talasa, u kome će sve države koje su dale saglasnost na nezavisnost Prištine preispitati tu svoju odluku, piše današnja „Politika“.

S druge strane, neuspeh podstiče Prištinu da pribegne radikalnim merama kao što je nazapamćeno povećanje taksa na srpske proizvode, odnosno provokativno hapsenje četvorice Srba u Kosovskoj Mitrovici, uprkos svim garancijama da pripadnici specijalnih snaga neće ulaziti na sever Kosova, piše u tekstu pod naslovom „Kosovo – lazna država nastala na terorizmu“.

U izjavi za „Politiku“, predavač na Fakultetu za pravo, bezbedost i menadžment „Konstantin Veliki“u Nišu, mr Ratomir Antonović, podseća da je takozvano Kosovo, nastalo odvajanjem od Srbije uz pomoć terorizma i kriminala, imalo veliku ambiciju da bude član Interpola, da utiče na to ko će biti krivično gonjen i da ima uvid u strogo poverljivu dokumentaciju međunarodne policije.

On ukazuje da je OVK zvanično raspuštena još u septembru 1999. godine, ali je faktički došlo samo do transformisanja te terorističke organizacije u kosovski zaštitni korpus i kosovsku policijsku službu.

„Autoritet Intepola ima poseban značaj u međunarodnim odnosima, pa ova odluka (da Priština ne uđe u Interpol) predstavlja preteču budućeg odnosa međunarodne zajednice prema takozvanoj republici Kosovo“, zaključuje Antonović.

On kaže da su „veliki kosovski prijatelji, koji imaju direktnu materijalnu korist od njihovih poslova sa narkoticima, ljudskim organima, i oružjem“, izlobirali su da ta tačka bude na dnevnom redu skupštine Interpola.

„Budući da je takozvana republika Kosovo nastala na krilima terorizma, nosioci njene vlasti treba da budu predmet interesovanja Interpola i krivičnog gonjenja od strane Interpola, a ne da učestvuju u odlučivanju o tome ko će biti krivično gonjen“, kaže Antonijević.

Izvor Politika
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...