Upoznajte SEDAM najčešćih tipova LAJANJA kod pasa

Koliko god voleli svog psa i vreme koje provodite sa njim, njegovo dugo i neprekidno lajanje zaista vas može dovesti do ludila, posebno ukoliko se pred njim osetite bespomoćno.

1.381

Zbog toga je za svakog vlasnika veoma važno da nauči da prepozna i razlikuje osnovne uzroke i vrste lajanja svog ljubimca, kako bi na svaki od njih blagovremeno i adekvatno reagovao.

Ovo su najčešći uzroci zbog kojih vaš pas laje:

TERITORIJALNO LAJANJE

Teritorijalno lajanje obično je izuzetno glasno i dugo traje, a javlja se kao reakcija psa na ljude ili druge životinje koje se nalaze na njegovoj teritoriji.

LAJANJE UPOZORENJA

Ovo lajanje ne mora biti teritorijalno uslovljeno, i javlja se kao reakcija psa na buku ili neki drugi nadražaj koji u njemu izaziva strah, potrebu da upozori na opasnost i reaguje kako bi zaštitio sebe ili vlasnika.

TRAŽENJE PAŽNJE

Pas ponekad laje kako bi dobio pažnju ili nagradu, u vidu poslastice ili vremena za igru.

POZDRAVNO LAJANJE

Ako pas laje kada vas ugleda, ili kada naiđe na poznatu osobu ili životinju, a njegov stav tela, posebno  – repa, jeste miran i opušten, najverovatnije samo laje u znak dobronamernog, veselog pozdrava.

KOMPULZIVNO LAJANJE

Ovo je lajanje koje se često ponavlja i praćeno je ponavljanjem još neke radnje ili pokreta. Najčešće je izazvano određenim problemom u ponašanju ili stresnim okolnostima.

KOMUNIKACIJA SA DRUGIM PSIMA

Vlasnici često prijavljuju da njihovi psi laju najčešće kada na ulici ili iz susednog stana ili dvorišta čuju lavež drugog psa. Ovaj tip lajanja treba razumeti kao način komunikacije među psima.

LAJANJE KAO ODGOVOR NA FRUSTRACIJU

Psi mogu intenzivno i dugotrajno lajati kada reaguju na neku stresnu situaciju, kao što su razdvajanje od dragih ljudi ili životinja, usamljenost ili strah.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...