Moramo opet o Pixelu: pogledajte kakav je u poređenju sa profesionalnim foto-aparatom (i opet ostanite zapanjeni) (FOTO) (VIDEO)

Ne, stvarno, da li je ovo realno?

273

Pisali smo vam već ranije o telefonu Google Pixel 3 i njegovoj naizgled „čarobnoj“ kameri u uslovima slabe osvetljenosti. Tada smo vam govorili da su svi koji su probali bili oduševljeni, ali smo prenosili utiske „običnih“ korisnika, ljubitelja tehnike i novinara, ali ne i šta profesionalni fotografi misle.

E, pa sad imamo priliku da vidimo šta kaže popularni fotograf Pierre T. Lambert. On je uporedio Pixel 3 sa profesionalnim foto-aparatom Sony a7R III. Početna cena Pixela je 799 dolara u SAD, dok samo telo Sony a7R III košta 3.200 dolara.

Lambert je fotografisao u formatu RAW na foto-aparatu da bi uskladio balans bele sa onom na telefonu. Osim toga, dužina ekspozicije na aparatu mu je bila ista kao ona na telefonu.

Ukratko, Lambert je rekao da je „oduvan“ rezultatima Pixela 3, ali je naglasio da ne pokušava da kaže da će pametni telefoni u skorije vreme zamenjivati profesionalne fotoaparate.

„Ono što pokušavam da vam kažem jeste da je tehnologija koja se koristi za izradu vaših telefona sada doliko moćna da mislim da kad bude počela da se koristi za velike aparate biće apsolutno neverovatna“, rekao je Lambert.

Ovu priču preneo je i popularni sajt posvećen fotografiji Petapixel, na kome se okupljaju fotografi, tako da je zanimljivo i pročitati njihove komentare, koji su preplavili origanlni tekst. Većina njih piše da se ovi rezultati sa telefona mogu dobiti i sa podešavanjima na bilo kom profi aparatu.

Jedan od njih je istakao da ovako kompresovane fotografije odaju utisak istog kvaliteta, ali da telefon ima mnogo manji senzor, pa su tako i fotografije mnogo manje, ali da bi rezultati bili bolji u korist profesionalnog aparata da su bile mnogo veće i da su se na njima videli detalji.

Drugi, ispravno rekli bismo, govore da je u pitanju samo tehnika, a da fotografi donose mnogo više nego „obični“ korisnici, jer su tu talenat, osećaj i ostalo. Jedan od njih primećuje da bi Google trebalo da licencira svoju AI tehnologiju, koja Pixel čini tako moćnim, proizvođačima aparata za čudesne rezultate. Jer moćan senzor i profesionalni objektivi u paru sa Googleovim AI-jem bi stvarno doneli nešto novo.

Pogledajte i sami primere koje je preneo Petapixel.com pa prosudite (prvo ide fotografija sa aparata, pa onda sa telefona):

Sony a7R III (foto: petapixel.com)

Google Pixel 3 (foto: petapixel.com)

Sony a7R III (foto: petapixel.com)

Google Pixel 3 (foto: petapixel.com)

Sony a7R III (foto: petapixel.com)

Google Pixel 3 (foto: petapixel.com)

Sony a7R III (foto: petapixel.com)

Google Pixel 3 (foto: petapixel.com)

A ako govorite engleski, poslušajte šta kaže i sam Lambert:

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...