Zaraženi HIV-om i dalje izopšteni iz društva

203

Osobama zaraženim HIV-om danas je u Srbiji dostupna savremena terapija, koja je infekciju od smrtonosne pretvorila u hroničnu bolest, ali su izopštenost i stigma i dalje veliki problem koji te ljude sprečava da se zaposle i uključe u društveni život.

U Srbiji prema procenama ima 3.500 ljudi koji imaju HIV, ali trećina njih ne zna da je inficirana, jer nema nikakve manifestacije.

Kod mnogih se infekcija otkrije kada se jave prvi prvi simptomi side.

Prošle godine u našoj zemlji otkriveno je 178 novih slučajeva zaraženih, a 14 obolelih je umrlo od side.

Izvršni direktor Unije organizacija osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om Vladimir Antić kaže da je podrška novoinficiranim osobama veoma važna, a da parnjačko savetovanje ima veoma važnu ulogu.

„Parnjačko savetovanje podrazumeva da osobe koje žive sa HIV-om pružaju podršku novoinficiranim osobama. Budžetsko finansiranje te vrste savetovanja svuda je nedorečeno“, rekao je Antić na konferenciji „Održive usluge za osobe koje žive sa HIV-om“.

On se nada da će usluga parnjačko savetovanje naći svoje mesto u programskom budžetu za 2020. godinu Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja i dodaje da je finansiranju te usluge mesto na nacionalnom nivou.

„Podrška za ljude koji žive sa HIV-om, za život dostojan čoveka i prevencija HIV-a jesu potrebne ako želimo da zaustavimo širenje infekcije“, istakao je on.

Pomoćnica ministra za rad Nina Mitić naglasila je da se zaražene osobe diskrimininišu zbog straha, a da se strah javlja zbog neznanja.

Svi zajedno, kako je rekla, moramo raditi na smanjenju stigmatizacije i predrasuda.

Pomoćnica ministra omladine i sporta Snežana Klašnja ukazala je da to ministarstvo finansira trenutno 12 projekata, a da se pet od njih bave prevencijom polno prenosivih bolesti.

„Nastavićemo da podržavamo programe i projekte“, naglasila je ona i dodala da je veoma važno parnjačko savetovanje jer osoba koja već živi sa infekcijom najbolje može da pruži podršku novinficiranim.

Najčešći put prenosa HIV infekcije i dalje su najčešće nezaštićeni seksualni odnosi, dok je na drugom mestu putem zajedničkog pribora za injektiranje droge.

Kod dve trećine osoba HIV dijagnostikovan u kasnom stadijumu, što znači da je njihovo imunološki sistem značajno narušen. Najvažnije je da se što ranije otkrije infekcija i da se osobe koje su inficirane HIV-om odmah po dijagnostikovanju započnu terapiju.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...