Žena ostaje bez krova nad glavom zbog investitora

531

POŽAREVAC – Požarevljanka Zvezdana Branković na licitaciji 4. decembra u Osnovnom sudu može izgubiti svoj legalno stečen stan, i iako ima kupoprodajni ugovor overen od suda poverilac je njoj i ostalim kupcima iza leđa vodio izvršni postupak na zgradi u Lenjinovoj 7A i lažno ih predstavio kao treća lica u postupku, saopštio je „Krov nad glavom“, a prenosi Danas.

Kako navodi Združena akcija „Krov nad glavom“, status trećeg lica, crna rupa u Zakonu o izvršenju i obezbeđenju, onemogućuje ravnopravno učešće u sudskom postupku kao i zaustavljanje izvršenja na osnovu prigovora, npr. prigovora da je osoba zapravo vlasnik, a ne treće lice. Dodaju i da Zvezdana zbog toga već godinama ne uspeva da uđe u proces dokazivanja vlasništva.

„Da apsurd bude veći, Zvezdana je u periodu od 2012-2015. uvela struju i vodu i izvela deo radova, što je bilo predviđeno ugovorom, dok od 2015. kada kreće izvršni postupak više ne može ni da uđe u sopstveni stan. Iako je predložila da se preostali dug od oko 5.000 evra namiri iz neke druge imovine investitora, gde je dotični zaista vlasnik, ti podnesci trećeg lica su ignorisani. Njen nedovršen stan od 70 m2 vredi prema proceni suda oko 20.000 evra, a na licitaciji će početna cena biti minimum 60 odsto procenjene vrednosti. Kupac tako može dobiti tuđ stan u centru za samo 12.000 evra“, navodi se u saopštenju.

Sve učestalije nepravde u domenu stanovanja – prisilna iseljenja, dupla prodaja nekretnine, prodaja bez znanja vlasnika, i istovremenu neažurnost institucija, može izlečiti samo međusobna ispomoć i solidarnost, ističe „Krov nad glavom“.

„S toga apelujemo na celokupnu javnost, a ovom prilikom posebno na građane Požarevca, da se pokrenemo i suprotstavimo svim nelegalnim i nepravednim radnjama u našem neposrednom okruženju. Mi imamo samo jedni druge – organizujmo se“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...