Prepoznajte simptome ANKSIOZNOSTI

437

Postoje milioni ljudi, žena i dece širom svijeta koji pate od ovog poremećaja. Anksiozni poremećaj ima različite tipove, a simptomi se mogu razlikovati u zavisnosti od tipa napada.

Simptomi anksioznosti se smatraju prirodnim odgovorom vašeg tela na opasnost. Zapravo, alarm se “pali” kada osoba oseća pretnju ili je pod pritiskom. To nije loša stvar, ukoliko je umereno. Zapravo, umerena količina anksioznosti može pomoći da budete u pripravnosti i fokusirani na situaciju. Ali problem se javlja kada situacija izmakne kontroli. Kada vas osećaj anksioznosti obuzme, to utiče na kvalitet vašeg života.

Anksioznost nije jedinstveni poremećaj, već grupa srodnih stanja. Stoga, simptomi napada anksioznosti mogu biti različiti od osobe do osobe. Stalni strah i zabrinutost su glavni simptomi svih vrsta anksioznosti.

Anksioznost ima fizičku, kao i emotivnu komponentu. Mehanizam borbe aktiviran je kada vas uznemiruju misli. Emocionalni simptomi stanja uključuju mračne misli, osećaj napetosti, nemogućnost da se koncentrišete, predviđanje najgoreg u svakom trenutku, nemir, razdražljivost, osećanje kao kao da vam je um potpuno prazan… Fizički simptomi podrazumevaju znojenje, jako udaranje srca, dijareju, učestalo mokrenje, vrtoglavicu, tremor, otežino disanje, glavobolje, mišićne tenzije, nesanicu i zamor. Mnogi ljudi sa simptomima anksioznosti pate od depresije u nekom trenutku.

Oba ova stanja potiču iz iste biološke ranjivosti. Depresija će još više pogoršati anksioznost. Prema tome, važno je da tretirate oba ova stanja ako imate nekog od njih. Napadi na anksioznost su kategorizovani u podsekcije kao što je

 

Generalizovani poremećaj anksioznosti (GAD) – ako vas brige i strahovi odvraćaju od svakodnevnih aktivnosti života, patite od ove vrste anksioznosti, anksioznih napada (paničnih poremećaja)

Neočekivani i ponovljeni napadi panike, opsesivno-kompulzivni poremećaj (OCD) – neželjena razmišljanja ili ponašanja koja je nemoguće zaustaviti ili kontrolisati,

Fobija – nerealni strah od određenog predmeta ili situacije.

Socijalni anksiozni poremećaj – strah od poniženja od strane drugih.

Posttraumatski poremećaj (PTSD) – ekstremni poremećaj anksioznosti koji se javlja nakon događaja koji ugrožavaju život.

To su glavne vrste anksioznih poremećaja.

Anksiozne poremećaje treba odmah tretirati. Za ovu svrhu izaberite profesionalnog i iskusnog zdravstvenog radnika. To će vam pomoći da se rešite ovog stanja u kratkom roku.

Relaksacija je izuzetno važna za osobu koja pati od poremećaja anksioznosti.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...