Beograđane bi uskoro mogli da prevoze privatni tramvaji i trolejbusi

367

BEOGRAD – Prevoz putnika trolejbusima i tramvajima u prestonici, uskoro bi osim GSP mogli da obavljaju i privatni prevoznici.

Pred poslanicima Skupštine Srbije nalazi se Predlog zakona o dopuni Zakona o komunalnim delatnostima, po čijem usvajanju će se omogućiti privatnicima da razvijaju šinske sisteme i prevoze Beograđane.

Naime, Zakon je do sada propisivao da javni linijski prevoz putnika trolejbusima i tramvajima mogu da obavljaju isključivo javna preduzeća koja osnivaju jedinice lokalne samouprave.

“ Suština uvođenja privatnog sektora u ove poslove jeste smanjenje fiskalnog pritiska na lokalni budžet, ubrzanje infrastrukturnih ulaganja, poboljšanje usluga“, navodi se u obrazloženju koje je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dalo poslanicima.

Navodi se da se predlaže donošenje ovog zakona po hitnom postupku, jer zatečene probleme treba što pre rešavati, kao i da ne postoje druge mogućnosti za njihovo prevazilaženje.

Korist će, navodno, prvenstveno osetiti javna preduzeća od kojih se očekuje da stalno poboljšavaju kvalitet usluge, a koja za to nemaju dovoljno novca. Na dobitku će biti i privatni sektor koji će imati više mogućnosti za ulaganja i razvoj poslovanja.

Pošto jedino Beograd ima tramvajski i trolejbuski prevoz u Srbiji, pretpostavka je da Grad Beograd želi da privatni sektor radi na širenju šinske mreže, kupovini novih tramvaja i njihovoj eksploataciji.

Kada je u pitanju trolejbuski saobraćaj, najavljeno je da će ova vozila biti izbačena iz upotrebe. Umesto njih, kako je zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao, Grad će kupiti 80 elektro-autobusa.

Zanimljiv je i podatak da je se u Beogradu, u toku 2016. godine, u trolejbuskom i šinskom saobraćaju prevezlo 157.488.275 putnika.

U materijalu predatom poslanicima navodi se i podatak da je cena vozne karte u Beogradu u gradskom saobraćaju 89 dinara, u Vojvodini 69, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji 63, a u južnoj i istočnoj Srbiji 46. U prigradskom saobraćaju, karta u Beogradu je 269 dinara, u Vojvodini 148 dinara, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji 111 dinara, a u južnoj i istočnoj Srbiji 117 dinara.

Izvor Večernje novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...