Studenti na KiM ispred menze najavili štrajk glađu (FOTO)

297

KOSOVSKA MITROVICA – Ako se ne ukinu takse od 100 odsto na robu iz Srbije, studenti Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici poručuju da će morati da krenu u štrajk.

Kako su rekli, to im neće biti teško, jer će ubrzo ostati bez hrane.

Oni su danas održali protest ispred studentske menze, a golubovima pismonošama su poslali poruke u Njujork, Vašington, London, Brisel, Berlin, Pariz u kojima zahtevaju od međunarodne zajednice da hitno spreči humanitarnu katastrofu na Kosovu i Metohiji tako što će, kako su naveli, ekstremiste u Prištini naterati da obustave trgovinsku blokadu za proizvode iz centralne Srbije.

Student Nemanja Biševac je rekao da im podrška svakodnevno stiže od kolega iz centralne Srbije, koji su se juče obratili saopštenjima.

„Gotovo svi državni i privatni univerziteti i studenti tih univerziteta su nam poslali poruke podrške, a medijima saopštenja. Računamo na njih, a oni su spremni i da dođu i pruže podršku na terenu ukoliko bude potrebno”, kazao je Biševac.

FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

Na juče održanoj sednici Evropske studentske unije koja se održavala u Budvi i Bečićima, doneta je rezolucija kojom se osuđuje jednostrano uvođenje taksi od strane Prištine, a koje direktno pogađaju studente Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

U saopštenju koje su na protestu podelili predstavnicima medija, a koje je napisano na srpskom, engleskom i nemačkom jeziku, studenti su naveli da zdravstvenim ustavama u kojima se leče Srbi ponestaje lekova, srpskom narodu na Kosovu i Metohiji ponestaje hrane, te da je svako ko sebe smatra delom civilizovanog sveta dužan da reaguje kako bi se sprečio egzodus i nestanak srpskog naroda Sa KiM.

FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

“Pred očima međunarodne zajednice događa se povampirenje fašizma koji je dobio sasvim novi pojavni oblik u zločinačkom albanskom šovinizmu i svet mora početi da stvari naziva pravim imenom”, naveli su studenti.

Dodaju da je cilj jednostrane, protivpravne trgovinske blokade blokada prva Srba na život, i sve opštine u kojima žive Srbi pretvorene su u jedan veliki geto, a Priština im kao jedini izlaz nudi bekstvo ili smrt.

“Umesto da nam olakša patnje, međunarodna zajednica je, kroz delovanje Kfora, postala instrument u hermetičkom zatvaranju srpskih sela i gradova na Kosovu i Metohiji za dotok najosnovnijih životnih namirnica za naš narod. Naše patnje jesu i biće vama na sramotu, a sumrak civilizacije koji se ovde događa ostaće u istoriji zabeležen kao najveći zločin zapadne demokratije”, istakli su studenti.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...