Zašto psi toliko DUGO traže „MESTO ZA OLAKŠANJE”

Svaki vlasnik poznaje svog psa, što podrazumeva i prilično tačno predviđanje vremena koje je ljubimcu potrebno da nakon izlaska iz stana pronađe pogodno mesto za obavljanje svojih fizioloških potreba.

1.484

Što se prostora za uriniranje tiče, psi obično nisu toliko izbirljivi, jer „obeležavaju teritoriju” čak i po nekoliko desetina puta tokom jedne šetnje.

Međutim, ponekad je prava muka pronaći pogodno mesto za obavljanje velike nužde. Psi često i po pola sata njuškaju, okreću se, vuku levo i desno, dok se konačno ne umire, zauzmu odgovarajući položaj, i pogledom potraže sigurnost vlasnikovog prisustva.

Zašto ovo toliko traje i postoji li neka tajna traganja za idealnim mestom olakšanja?

Postoji nekoliko faktora koji utiču na ovakvo ponašanje pasa:

TRAG O SEBI

Prvi razlog stručnjaci nalaze u tumačenju psećeg izmeta kao vida društvenih medija u psećem svetu. Ostavljanjem svog urina i fekalija za sobom, pas svojim psećim prijateljima ostavlja informacije o sebi, o teritorijalnom vlasništvu i slično.

Psi dugo njuše tragove pasa i drugih životinja koji su tuda prolazili pre njega i često će upravo njihovi tragovi dovesti do toga da baš na tom, „obeleženom mestu” i on ostavi svoj trag.

NERVOZA, SRAMEŽLJIVOST i NAVIKE

Postoje psi kojima je potreban mir kako bi mogli da se opuste pre nego što obave svoje fiziološke potrebe.

Nervozni ili anksiozni psi često će vući vlasnika ka uglu dvorišta, ili ka slepim, neprometnim stazama, kako bi daleko od očiju javnosti uspeli da obave svoje potrebe.

Postoje, takođe, psi koji su odmalena navikli na određene uslove – meku, ili travnatu podlogu, zemlju, ili pak beton, i po navici će tek kada pronađu takva mesta, moći da obave fiziološke potrebe.

MAGNETNE SILE ZEMLJE

Zvuči neverovatno, ali naučnici tvrde da psi dugo biraju mesto, a zatim se na njemu nekoliko puta okreću levo-desnom kako bi se uskladili sa magnetnim silama Zemlje.

Prema ovim tvrdnjama, psi najčešće biraju da svoje fiziološke potrebe obavljaju tako da su položajem svoga tela okrenuti u pravcu sever-jug.

DUŽA ŠETNJA

Psi su bića navika i iskustava. Već nakon nekoliko šetnji oni mogu da primete da ih vodite kući vrlo brzo nakon što su obavili „sve zbog čega ste izašli”.

Odlaganjem olakšavanja neki psi, zapravo, pokušavaju da produže šetnju kako bi što duže uživali napolju.

 

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...