Zaev o stvaranju „pakta suseda protiv Srbije“

821

SKOPLJE – Makedonski premijer Zoran Zaev je danas izjavio da Makedonija nikada ni sa kim nije razgovarala o formiranju „pakta protiv Srbije“.

„Nema takvih razgovra. Nisu nikad postojali, niti ih je neko nominovao. To su preozbiljni razgovri da ne bi bio upoznat premijer Makdonije. Potvrđujem da ni jednom nivou nikada nisu vođeni takvi razgovori“, rekao je Zaev na konferenciji za novinanare.

Premijer je rekao da veruje da se radi o nepažljivoi izjavi vicepremiijera Kosova Envera Hodžaja koji tvrdi da je u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori razgovrao o osnivanju „pakta protiv Srbije“.

Zaev je istakao da kada se takva stvar kaže, treba da se kaže s kim je o tome razgovarao.

„Niko od nas niti je zatražio neki naš stav, niti je razgovrano na bilo kojem forumu o ovakvm pitanjima. Kao Vlada, važimo u regionu, u Evropi i verujem u svetu kao graditelj dobrih odnosa. Mi smo prijatelji sa svih pet suseda i apsolutni po ovakvim pitanjima treba da budemo mnogo transparentni i mnogo precizni“, rekao je Zaev.

Premijer je apelovao na Kosovo i Srbiju da grade prijateljstvo i da „kroz razgovor i dijalog nalaze rešenja“.

„Ovakve mere koje se nameću u mometu i sa jedne i sa druge strane ne diprinose ostvarivanju četiri opredeljenja regiona za koja se vlade i predsednici te dve zemlje zalažu jednako kao i Vlada Makedonije“, rekao je on.

Zaev je istakao da Makedonija očekuje da region postigne te ciljeve, koje premijeri zemalja regiona potvrđuju svaki put kad se sastanu, a to su: trajan mir, ekonomska saradnja, regionalni razvoj i integracija u EU.

„Svakako treba da i dalje gradimo region koji će da konvergira ka trajnom miru, ekonomskom progresu, regionanom razvoju i integraciji celog regiona u EU. Naš cilj je da stvarno pokažemo zapdnom delu Evrope da nam je mesto u EU. A to znači i evropske manire i evropski odnos koji mora da bude demonstriran u praksi“, rekao je Zaev.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...