Apple izgleda ne žuri sa uvođenjem 5G – da li je to rizičan potez?

Novi izveštaji otkrivaju kada će Apple početi da proizvodi 5G telefone

278

Ranije se sa raznih strana govorilo da Apple neće žuriti sa 5G telefonima, a te glasine potvrdili su sada i izvori Bloomberga, koji kaže da će „jabukina“ podrška za novu brzu mrežu biti dostupna tek 2020. godine.

Ove godine smo napravili i prve 5G standarde, a onda smo dobili i prvi telefon koji se povezao na 5G mrežu, a razni proizvođači se utrkuju ko će prvi izbaciti telefon sa potpunom 5G podrškom, koja, treba to naglasiti, još nije počela da se koristi. Ipak, ranije su dva najveća svetska proizvođača, Samsung i Huawei, objavili da će njihovi flagship uređaji imati podršku za 5G već od početka 2019. godine.

Bloomberg se poziva na višestruke izvore koji su poznati sa planovima Applea i navodi da će nove modeme najverovatnije proizvoditi Intel. Ovo apsolutno ima smisla kada se zna da firma iz Kupertina već dugo vodi spor sa kompanijom Qualcomm, vodećim dizajnerom i proitvođačem modernih čipova, kao i rivalstvom sa Samsungom i Huaweijem, druga dva giganta na polju poluprovodnika, koji ulažu mnogo u 5G.

Apple je i ranije kasnio, odnosno čekao što je duže moguće da uvede nove tehnologije. To smo videli i kada su dolazili i 3G i 4G. Ova firma je ranije imala računicu koja se pokazala kao ispravna: drugi su žurili i njihovi uređaji su imali problema sa pokrivenošću konekcije i veličinom baterije.

Ipak, sada bi moglo da bude znatno drugačije. 5G bi mogao da donese mnogo, mnogo veće ubrzanje u odnosu na prethodnu generaciju da bi razlika bila drastična. Osim toga, očekuje se da će 5G biti mnogo brže usvojen, pogotovo sada od kada je Kina postala velesila i najveće tržište za mobilne telefone. Tamošnja publika će moći da računa ne samo na Huawei, već i na Oppo i druge domaće proizvođače da će im doneti 5G tehnologiju.

Ne zaboravite da ogromna većina kupaca iPhonea računa da telefon neće menjati bar dve do tri godine, tako da bi oni mogli da primete da su im telefoni znatno sporiji kada je prenos podataka u pitanju u odnosu na Android uređaje.

Apple je pod pritiskom da zadrži svoju bazu korisnika iPhonea. Kompanija je u poslednja dva meseca izgubila čak petinu svoje vrednosti, prenosi Bloomberg, usled tumbanja akcija i izveštaja da je smanjio potražnju od dobavljača, što znači da se modeli predstavljeni u septembru prodaju slabije od očekivanih.

Ne treba zaboraviti i da je globalna prodaja mobilnih telefona u padu u poslednja četiri uzastopna kvartala, ali i da iPhone čini skoro 60 odsto prihoda Applea, kao i da je on baza za prodaju drugih pretplatničkih servisa, za muziku, cloud ili video, na primer.

Apple telefoni su poznati da imaju neprevaziđeni „look and feel“, odnosno korisnički ugođaj, kao i jednostavnost korišćenja. Kada su opcije i nove tehnologije u pitanju, tu je u debelom zaostatku za premium Android uređajima. Bloomberg takođe navodi da će veliki operateri u SAD, Verizon i AT&T verovatno kao prioritet postaviti uvođenje 5G telefona na tržište da bi tako naterali svoje korisnike da migriraju što je pre moguće.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...