Procena: Za godinu dana bićemo preplavljeni 5G flagship telefonima, bar kada je Android u pitanju

Izgleda da će Apple propustiti veliki trend

680

Kako sada stvari stoje, u ovo vreme sledeće godine većina nas neće biti milioneri, ali ćemo na tržištu imati gomilu 5G telefona na tržištu, sudeći po predsedniku proizvođača čipova Qualcomm.

Ova kompanija je na svom samitu predstavila sledeću generaciju svog procesora Snapdragon, verzija 855, za koga kaže da ima prednost u odnosu na konkurenciju drugih čipova od sedam nanometara kada je u pitanju upotreba neuronskih mreža i veštačke inteligencije. Za sada su se na tržištu pojavila samo dva proizvođača sa procesorima od 7nm, Appleovi Bionic A12 i A12 Fusion i Huaweijev Kirin 980.

No, vratimo se poenti sa početka teksta. Snapdragon 855 je povezan sa modemom iste firme, Snapdragon X24, što znači da je ova postavka spremna za mrežu sledeće generacije, koja će svetlo dana ugledati već poetkom sledeće godine. Ove godine je jedan telefon već povezan na 5G mrežu, ali taj trend će se rapidno širiti.

Samsung je najavio da će u prvoj polovini 2019. imati u ponudi telefon za dva američka operatera, Verizon i AT&T, ali i za druge. Do praznične sezone i šoping manije sledeće godine, tržište će biti puno 5G flagshipa, odnosno, bar onih koji koriste Android, bar tako misli predsednik Qualcomma Cristiano Amon.

„Kada dođemo u tačno ovaj period sledeće godine, videćete da je svaki Android flagship na američkim mrežama 5G uređaj. Svaki Android proizvođač radi na 5G-u trenutno”, rekao je Amon za CNET.

Pisali smo vam već da neki izveštaji navode da Apple ne planira da se sledeće godine priključi trendu nove brze mreže, kao i zašto je to rizično. „Jabuka” u svakom kvartalu proda desetine miliona iPhonea, što je glavni proizvod kompanije, ali postoje razni izveštaji da je prodaja slabija od očekivane, što je dovelo do toga da Apple kaže da više neće javno objavljivati talne podatke o prodaji jedinica.

Apple je ovog leta pao na treće mesto po broju prodatih telefona, pošto ga je pretekao Huawei, dok je Samsung i dalje prvi. Ponuda 5G-a, koji će znatno, znatno ubrzati prenos podataka, mogao bi da ne samo Samsungu, nego i proizvođačima kao što su OnePlus, Oppo ili Lenovo veliki podstrek u prodaji.

Ne zaboravite da su prva istraživanja pokazala da bi 5G mreže mogla da bude 10 do čak 100 puta brža od današnje veze preko mobilnog telefona, pa čak i da bude brža od bilo koje veze danas dostupne, uključujući i optički kabl. Ova tehnologija bi mogla da odredi i brzinu kojom se vaš uređaj povezuje na mrežu.

Očekuje se da će 5G promeniti ne samo brzine, nego i način života korisnika mobilnih uređaja, ali i da stvori nove industrije, baš kao što je 4G omogućio rast aplikacija kao što su Uber, Instagram ili AirBNB.

„Posedovanje 5G-a će doneti posebnu marketinšku strategiju. Sigurna sam da će je Samsung iskoristiti protiv iPhonea, baš kao što je i ranije koristio inovacije u kojima je bio prvi”, rekla je za CNET analitičarka Carolina Milanesi.

Lista kompanija koja sarađuju sa Qualcommom na 5G tehnologiji je impresivna. Među njima su i Asus, Fujitsu, Google, HMD, HTC, InSeeGo, LG, Motorola, Netgear, NetComm Wireless, OnePlus, Oppo, Samsung, Sharp, Sierra Wireless, Sony, Telit, Vivo, WingTech, WNC, Mi i ZTE.

Spremite se za budućnost.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...