Raspisan konkurs, Bler traži savetnike za Vladu Srbije

316

BEOGRAD – Institut za globalne promene bivšeg britanskog premijera Tonija Blera će specijalno za Vladu Republike Srbije angažovati stručnjaka za komunikaciju i i savetnika za projekte od visokog značaja.

Institut Tonija Blera za globalne promene (TBI) raspisao je konkurs za dva radna mesta u Beogradu – viši savetnik za visoko-prioritetne projekte Vlade i viši savetnik za komunikaciju visokih zvaničnika, objavio je BIRN.

U opisu zaduženja za ove pozicije navodi se da bi savetnik za komunikacije trebalo da pruža Vladi Srbije strateške savete i podršku u odnosima sa javnošću, dok bi savetnik za projekte trebalo da ima „značajno iskustvo u reformi javnog sektora“ i da je radio na razvoju ekonomija.

Analitičar Dragomir Anđelković kaže za Danas da angažovanje Blera deluje „opterećujuće“ zbog iskustva iz prošlosti, ali da se mora razmotriti sve što je korisno za državu.

„Nemam ništa protiv lobiranja i angažovanja stranaca ako to donosi korist ali mora se analizirati koliko je to isplativo. Vladi je odavno trebao neko za saradnju sa međunarodnim medijima i propagandu u svetu, ja sam čak pristalica da postoji nacionalna kancelarija za tako nešto, kako bi se politika definisala u Beogradu, a tek onda unajmljivati strane savetnike koji bi samo sledili tu politiku i naredbe“, predlaže Anđelković.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, komentariše ovu informaciju sa više kritika zbog novca koji se daje stranim fondovima i organizacijama a čiji angažman daje malo rezultata.

„Ne čudi me što se opet pojavljuje Blerov institut, oni su dobili i posao sa Ministarstvom lokalne samouprave za podizanje celog sistema administracije, što se finansira iz IPA fondova. Taj grant je vredan između pet i sedam miliona evra. Preko IPA fondova inače dolazi dosta novca koji se koristi za proširenje kapaciteta same Vlade ali se onda nažalost, pojavljuju takve organizacije koje nemaju kontakt sa stvarnim ljudima i prilikama kod nas. Oni ne umeju da reše problem, a kada potroše sve pare unajme lokalne ljude za manje novca da to završe umesto njih. Takva saradnja nama ne koristi, ali je uobičajena“,  naveo je Janjić.

On je objasnio i da ne veruje da se Vlada ovim potezom sprema za neku konkretnu krizu, a da se za situaciju za Kosovom svakako daje veliki novac stranim lobistima, ne samo preko budžeta već postoje i posebni fondovi za podršku normalizaciji na kojima rade ljudi kojima je u interesu da produžavaju, a ne rešavaju probleme, kako bi na tome zaradili novac.

Ipak, iz Blerovog instituta su do sada tvrdili da od vlade Srbije nikakav novac nisu primili.

„Institut ima kontinuiran projekat u Srbiji koji pomaže u pružanju javnih usluga. Ovo čini deo šireg neprofitnog rada Instituta koji podržava vlade širom sveta, a obezbeđen je bez ikakvih troškova na račun Vlade Srbije“, naveo je Institut u pisanom odgovoru za BIRN.

Ovo nije prvi put da je Bler povezan sa konsultantskim radom za Vladu Srbije, međutim za prethodni angažman jeste plaćen po odluci Vučićeve Vlade. Naime, Bler je za savetovanje Srbije u 2015. godini plaćen, kako je otkrilo istraživanje BIRN-a i Gardijana, po ugovoru koji je Vučić kao premijer sklopio sa Blerovom konsultantskom firmom o uspostavljanju „jedinice za isporuku“, a što su, prema zvaničnim izvorima, platili Ujedinjeni Arapski Emirati.

Iz konkursa koji je objavio Blerov Institut za globalne promene ostaje jedino nejasno da li će se novi savetnici voditi kao zaposleni pri Institutu a pomagati srpskoj Vladi, odnosno da li će biti „autsorsovani“, kako se to popularno naziva, ili će biti zaposleni u samoj Vladi Srbije dok je Institut samo posrednik pri izboru najboljeg kandidata i zapošljavanju.

Predsednik Narodne Stranke, Vuk Jeremić, koji je najglasnije postavljao pitanje o Vučićevim vezama sa Blerom, oglasio se na svom Tviter profilu juče, objavivši konkurse koje je raspisao Blerov institut.

On je putem Tvitera upitao predsednika Vučića: „Da li i dalje tvrdiš da Toni Bler ne radi za tvoju vlast?“

Blerovo ime ponovo je postalo centar pažnje na Balkanu septembra 2018. godine, kada je bivši srpski ministar spoljnih poslova, Vuk Jeremić, izneo tvrdnje da Bler u ime Srbije pregovara o Kosovu.

Predsednik Vučić je nekoliko dana kasnije demantovao ove navode i istakao da je jedino on, u ime Srbije, pregovarao o pitanju Kosova TBI je takođe, dva dana kasnije, demantovao Jeremićeve tvrdnje.

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...