Fridom haus: Kupoprodaja televizija jača uticaj naprednjaka

237

BEOGRAD – Prodaja televizija Prva TV i O2 s nacionalnom frekvencijom doskorašnjem vlasniku Kopernikus tehnolodži, koji je kablovsku mrežu prethodno prodao državnoj telekomunikacionoj kompaniji Telekom Srbija, zabrinjava zbog jačanja uticaja vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), ocenila je organizacija Fridom haus.

Direktorka za Evropu i Evroaziju u organizaciji Fridom haus Zelike Čaki rekla je za Glas Amerike da kupovina televizijskih kanala i sajtova naročito zabrinjava „posebno zbog toga što je povezana sa vladajućom SNS i državnom telekomunikacionom kompanijom“.

„Medijsko tržište u Srbiji je bilo veoma koncentrisano i pre ove kupovine, ali će ovim potezom politički uticaj vladajuće partije biti još veći – ako je to uopšte moguće“, rekla je Čaki.

Ona je rekla da netransparentnost transakcije, u koju je uključena telekomunikaciona kompanija u državnom vlasništvu ne uliva poverenje da vlada želi da poštuje slobodu medija i medijski pluralizam“.

„Osim praktičnih posledica ovog poteza – učvršćivanja dominacije predsednika (Aleksandra) Vučića i SNS-a, ne treba zanemariti ni simbolički značaj ove kupovine. Ona se dešava u vreme neuspele privatizacije medija u Srbiji i poruka koju šalje je da proces ne samo da nije završen, nego da vladajuća partija traži načine da dodatno učvrsti svoju moć“, rekla je Čaki.

Kompanija Antena grupa, u čijem vlasništvu se nalaze Prva televizija, O2 TV, Prva TV Crna Gora, Plej radio, šest kablovskih kanala i tri portala, saopštila je da je u utorak postigla dogovor s preduzetnikom Srđanom Milovanovićem o preuzimanju 100 odsto njenih osnivačkih prava u Srbiji i Crnoj Gori. Vrednost prodaje je 180 miliona evra.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...