U Kanadi uhapšena visoka funkcionerka Huaweija, američki senatori likuju i pozivaju na konačni obračun

Optužbe se ne znaju, ali senatori likuju

165

Finansijska direktorka kineskog tehnološkog giganta Huawei uhapšena je u Kanadi. Njeno izručenje traže SAD, dok je kompanija navela da nema saznanja o bilo kakvim prekršajima.

Meng Wanzhou, koja je poznata i kao Sabrina Meng i Cathy Meng, uhapšena je 1. decembra u Vankuveru, otkrio je portparol kanadskog Ministarstva pravde. Osim funkcije finansijske direktorke, ona je i potpredsednica kompanije. Osnivač Huaweija Ren Zhengfei je njen otac.

„SAD traže njenu ekstradiciju, a saslušanje o kauciji zakazano je za petak. Ne možemo otkriti nikakve druge detalje, jer je na snazi zabrana objavljivanja, koju je tražila gospođa Meng“, rekao je Ian McLeod, portparol Ministarstva pravde Kanade, a preneo CNN. Vest o hapšenju prvo je preneo kanadski Globe and Mail.

Odeljenje za odnose sa javnošću Huaweija saopštilo je da je Mengova zadržana dok je presedala. Navedeno je da je optužena u Istočnom distrktu Njujorka, ali nije objavljeno zbog čega.

„Kompanija je dobila jako malo informacija vezanih za optužbe i nije svesna bilo kakvih nezagonitih radnji gospođe Meng. Kompanija veruje da će pravosudni sistemi Kanade i SAD na kraju doći do pravednog zaključka. Huawei funkcioniše potpuno u skladu sa svim zakonima i regulacijama gde god da radi, uključujući i primenjivu kontrolu izvoza i zakone i pravilnike Ujedinjenih nacija, SAD i EU“, naveo je Huawei.

Ministarstvo pravde SAD nije želelo da komentariše, ali se oglasila kineska ambasada u Kanadi, koja je pozvala SAD i Kanadu da „odmah isprave nepravdu i povrate ličnu slobodu gospođe Meng Wanzhou“.

„Pomno ćemo pratiti razvoj ovog pitanja i preduzećemo mere da odlučno zaštitimo sva zakonska prava i interese kineskih državljana“, navodi se u saopštenju.

Huawei je ove godine postao drugi najveći proizvođač mobilnih telefona u svetu, ali je i došao na udar SAD i drugih zemalja, koji su ocenili da je korišćenje njegovih proizvoda rizik za nacionalnu bezbednost. Predsednik SAD Donald Tramp zabranio je svim članovima vlade i vojske SAD, kao i njenim podizvođačima da koriste kineske mobilne proizvode.

Ovo nije posledica paranoje, već je izazvano time što je Kina 2017. usvojila zakon kojim je svojoj tajnoj službi dala blanko ovlašćenja da oduzme i sakupi sve podatke svih pojedinaca i kompanija koje rade u Kini ili su u vlasništvu Kineza. Pošto svi proizvođači pametnih telefona sakupljaju podatke o svim svojim korisnicima (tako rade pametni telefoni), to znači da se mogu sakupiti potencijalno osetljive informacije.

Ipak, još je rano pretpostaviti da li je ovo obračun SAD sa Huaweijem, ali mediji prenose likovanje pojedinih senatora. Republikanac Ben Sasse iz Nebraske rekao je da je „zahvalan“ kanadskim vlastima posle hapšenja Mengove.

„Nekada je kineska agresija eksplicitno podržana od država, a nekada je sakrivena kroz mnoge takozvane ‘privatne’ entitete iz Pekinga, koji su u dosluhu sa Sijevom komunističkom partijom“, rekao je on.

Slične sentimente ima i senator Chris Van Hollen, demokrata iz Merilenda. On je rekao da kineske telekomunikacione kompanije predstavljaju „fundamentalni rizik za američku nacionalnu bezbednost“.

„Treba nam temeljni plan da zaustavimo Kineze i njihove državno sponzorisane entitete koji su odgovorni za teška kršenja zakona i pretnje po našu nacionalnu bezbednost“, rekao je on.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...