Koliko košta da superligaši „oranice“ zamene „tepisima“?

423
Malo je fudbalskih stadiona u Srbiji koji po infrastrukturi mogu da zadovolje zahteve UEFA, ali to je priča koju ćemo teško arhivirati preko noći.

Izgradnja novih stadiona možda dođe na red u nekom trenutku, a pre toga treba rešiti prioritete bez kojih ne možemo da očekujemo kvalitetan fudbal na srpskim terenima.

Jučerašnja prvenstvena utakmica u Subotici između Spartaka i Crvene zvezde pokazala je da je i u Srbiji moguće igrati na kvalitetnoj travnatoj podlozi van stadiona „večitih“.

Uživanje je bilo gledati igru na novoj podlozi „Gradskog stadiona“ u Subotici, a izjave aktera utakmice potvrđuju da je njihovo zadovoljstvo bilo još veće.

Spartakov teren bio je dugo „crna tačka“ Super lige, a sada kada je dobio novu podlogu imamo nove kandidate za ovu neslavnu titulu.

U najlošijem stanju trenutno se nalazi teren stadiona „Karađorđe“, a ništa bolje nije ni na „Čairu“ koji bi na proleće trebalo da dobije novu podlogu i sistem za zalivanje pošto će u maju biti domaćin finala Kupa Srbije.

Kada pogledamo sve stadione na kojima se igraju superligaški mečevi dolazimo do zaključka da adekvatnu podlogu za igru imaju Crvena zvezda, Partizan, Spartak i Voždovac, a svi ostali tereni su manje više ispod svih normi onoga što vidimo u ligama zapadne Evrope.
Zamena travnate podloge sa pripremom drenaže i instaliranjem sistema za zalivanje košta između 150.000 i 200.000 evra što znači da bi jedan od gorućih problema na većini stadiona u Super ligi mogao da bude rešen sa manje od dva miliona evra.
Nadajmo se da će najavljene rekonstrukcije stadiona i izgradnja novih doneti bolje uslove za fudbal u Srbiji i da ćemo u nekoj od narednih sezona imati ligu u kojoj neće biti „oranica“.
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...