OSAM važnih koraka pri izboru HRANE za psa

Pitanje izbora hrane za vašeg psa samo je naizgled jednostavan i jednokratni problem.

449

Vlasnici pasa najbolje znaju koliko ovo pitanje može zadati nedoumica i glavobolja, u odnosu na različita mišljenja, utrkivanje komercijalnih brendova i savete različitih veterinara.

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći u izboru prave hrane:

  • KOLIČINA

Bez obzira na vrstu hrane za koju se opredelite, najvažnije je, kažu stručnjaci, da svog psa ne hranite previše, to jest – da ne preterujete u veličini porcija i učestalosti hranjenja.

Na ovaj problem ukazuije sve veći broj gojaznih pasa na svetskom nivou, ali i u našoj zemlji.

Gojaznost dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema, poput dijabetesa, artritisa, respiratornih i kardiovaskularnih problema i sl.

  • „ZDRAVE” REČI

Kao i kod ljudske hrane, i na pakovanjima mnogih popularnih brendova pseće hrane možete pronaći reči koje nemaju jasno definisano i precizirano značenje.

Reči „prirodna” ili „zdrava” često imaju vrlo široko značenje, i ne treba se njima voditi prilikom donošenja odluke.

  • ORGANSKA HRANA

Organska hrana može biti dobar izbor, ali još uvek ne postoji dovoljno podataka koji bi svedočili o dugoročnoj koristi za zdravlje ljubimaca pri izboru organske, u odnosu na druge komercijalne vrste hrane koje sadrže odgovarajući, izbalansiran odnos hranljivih sastojaka za psa.

  • SKRIVENE INFORMACIJE

Na etiketama obično nije napisano sve ono što bi vlasnici pasa trebalo da znaju.

Pored navedenih sastojaka, odnosa hranljivih materija i sadržaja hrane, trebalo bi da znate nešto i o sadržaju nusproizvoda, kao i o prisutnim potencijalnim alergenima.

Nemojte se ustručavati, pitajte veterinara, ili pozovite kol-centar kako biste dobili sve neophodne informacije.

  • SIROVO MESO

Stručnjaci su jednoglasni u stavu da psa nikako ne treba hraniti sirovim mesom, budući da postoji velika opasnost od kontaminiranosti bakterijama koje mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kod pasa.

  • CELA ZRNA

Ishrana bazirana na celim zrnima žitarica u principu se smatra zdravom, ali je sve veći broj pasa koji pokazuju intoleranciju na gluten, i ovakva ishrana može razvititi različite tipove alergijskih reakcija.

Sve veći broj pasa, pored reakcija na gluten, negativno reaguje na prisustvo soje, kukuruza i pšenice u hrani.

  • PROTEINI

Dok čitate etiketu na proizvodu, obratite posebnu pažnju na zastupljenost proteina u hrani (proteini su najvažniji za pravilan rast i razvoj ljubimca), pogledajte da li sadrže sve hranljive materije koje su preporučene za ishranu pasa, i proverite da li je proizvod testiran i odobren u odnosu na standarde koji su jasno propisani.

  • INDIVIDUALIZACIJA

Na pitanje da li je hrana koju birate nutritivno kompletna, nećete moći da odgovorite dok ne upoznate potrebe i karakteristike svog psa.

Svaki pas je individua za sebe, a od njegove rase, dnevnih aktivnosti, uzrasta i zdravstvenog stanja, zavisiće i određivanje njegovih potreba.

Zbog toga je prilikom donošenja odluke o izboru hrane, veličini porcija, i učestalosti hranjenja neophodno konsultovati veterinara koji najbolje poznaje vašeg ljubimca.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...