Zatvorenici počeli štrajk glađu u najvećem makedonskom zatvoru

165

SKOPLJE – Stotine zatvorenika najvećeg zatvora u Makedoniji, Idrizova, započelo je danas dvodnevni štrajk glađu, zahtevajući da budu obuhvaćeni najavljenim zakonom o pomilovanju, koji će se odnositi na optužene za nasilje u Sobranju 27. aprila prošle godine.

Zvaničnici makedonskog Ministarstva pravde naveli su da oko 600 zatvorenika učestvuje u štrajku glađu, a da je makedonska vlada glatko odbila njihove zahteve, prenosi AP.

Zatvorenici su najavili da će njihovi prijatelji i porodice organizovati proteste solidarnosti izvan zatvora.

U međuvremenu, premijer Makedonije Zoran Zaev kaže da nema plana za izradu zakona o opštoj amnestiji učesnika optuženih za nasilje u Sobranju, već da su u toku razgovori o eventualnoj amnestiji i to samo za one koji nisu učestvovali u smišljanju i organizovanju napada na makedonski paralment.

Premijer Zoran Zaev je danas rekao da nema plana za izradu zakona o opštoj amnestiji učesnika optuženih za nasilje u Sobranju 27. aprila prošle godine.

U toku su razgovori samo o eventualnoj amnestiji, i to samo za koje koji nisu učestvovali u smišljanju i organizovanju napada na makedonski parlament i akte nasilja, rekao je Zaev novinarima tokom javne rasprave o ustavnim amandmanima u Štipu, prenosi MIA.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...