Alarmantni podaci: Bolesti zavisnosti zahvataju sve više mladih u Novom Sadu

170

Na teritoriji Novog Sada čak 11,6 odsto učenika prvih razreda srednjih škola konzumira kanabis, sredstva za smirenje koristi 5,9 odsto, a njih 8,8 odsto inhalanse i ekstazi, saopštio je danas Biro za odnose s javnošću Pokrajinske vlade.

Među mladima starosti 16 godina, skoro svaki četvrti ispitanik, odnosno 23,8 odsto, u svom životu je 40 i više puta popio neko alkoholno piće, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da cigarete aktivno puši 16,6 odsto učenika prvih razreda srednjih škola, a 15 odsto mladih tog uzrasta cigaretu je prvi put uzelo sa 14 godina.

„Između 10. i 14. godine mladi se prvi put susreću i sa igrama na sreću, a najzastupljenija igra na sreću je kladionica. Nažalost, svaki peti učenik igra kladionicu, a među tom populacijom primetno je i povećanje onih koji patološki kockaju“, piše u saopštenju.

Dodaje se da su Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo realizovali projekat „Ti odluči“, sa ciljem prevencije različitih pojavnih oblika bolesti zavisnosti.

Sve što je potrebno da se sazna o prevenciji i kontroli bolesti zavisnosti od psihoaktivnih supstanci: alkohola, cigareta, kocke i interneta, može se besplatno pronaći na web sajtu www.tiodluci.rs.

U serijalu od 32 emisije obrađene su teme o različitim bolestima zavisnosti, koje su realizovane uz stručnu pomoć najeminentnijih lekara iz cele Vojvodine.

One se bave ovom problematikom, uz pokušaj da se mladima, ali i njihovim roditeljima ukaže na to, kako da prepoznaju simptome i uoče proces nastajanja bolesti zavisnosti, da izbegnu zablude, ali i kome da se obrate za pomoć, piše u saopštenju.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...