Počela otpuštanja na Studiju B, zaposleni dobili savet kako da se ne nađu na spisku

495

BEOGRAD – Desetoro zaposlenih na Studiju B je dobilo otkaz kao tehnološki višak, a posao će u narednom periodu izgubiti još 20 zaposlenih.

Jednoj od njih koja se nalazi na „spisku za odstrel“ prijateljski je „savetovano“ da se učlani u SNS, kako bi zadržala posao, saznaje Danas.

Ove informacije nam je potvrdio i autor i voditelj emisije „24 minuta“ Zoran Kesić, koji je svoje novinarske korake započeo upravo na Studiju B.

„Tamo su uslovi za rad katastrofalni. Ionako mizerne plate kasne po nekoliko meseci, a odnedavno je krenula i takozvana seča nepodobnih. Moje nekadašnje kolege sada su u situaciji da nakon 10, 20 i više godina rada na ovoj televiziji, samo jednog jutra pročitaju da su višak. Uskoro, kako saznajem, sledi novi spisak od 20 ljudi, koji su takođe višak“,  kaže Kesić.

Lista za „odstrel“ okačena je, inače, u prostorijama Studija B.

„Jedna od ovih osoba sa spiska, čije ime ne želim da otkrijem, kaže mi da joj je sa televizije savetovano da se učlani u SNS i da na taj način izbegne da se nađe na spisku. Nije pristala, što ju je automatski kandidovalo za „višak“, pa će morati uskoro da potraži drugi posao. Sa druge strane, članstvo u stranci, kao što vidimo, može vam na Studiju B doneti i samo direktorsko mesto. Pitanje je samo koliko je ko gadljiv „, ističe Kesić.

On je apelovao na vlast da finansijski pomogne Studiju B ili da utiče na sponzore i firme koje bi mogle da pomognu, i time spreči da ljudi koji decenijama pošteno rade svoj posao na Studiju B (uglavnom je reč o realizatorima, montažerima, snimateljima…), odjednom, neki i pod stare dane, ostanu bez posla.

„Kao TV profesionalac potvrđujem da Studio B više nego dobro radi to što mu je danas zadatak da radi. Zadatak možda jeste prljav i gnusan, ali oni ga odrađuju predano i posvećeno. Molim vlast da nagradi tu ljubav, jer na Studiju B, osim članova stranke, još uvek ima i puno ljudi“, rekao je Kesić.

Studio B se ovih dana našao u žiži javnosti i zbog neprofesionalnog izveštavanja novinarke Barbara Životić sa protestne šetnje u subotu. Ona se našla na meti kritike esnafa. Međutim, pojedini komentari korisnika društvenih mreža prešli su granicu kritike vređajući i omalovažavajući mladu novinarku.

Kao što su medijski profesionalci sa pravom kritikovali njeno izveštavanje, jer je bilo neobjektivno, puno ličnih i uvredljivih kvalifikacija na račun učesnika protesta, uz odsustvo elementarne pismenosti, tako su bili u pravu i oni koji su osudili mizogine napade na Barbaru.

Međutim, iz saopštenja Studija B, Profesionalnog udruženja novinara Srbije (PROUNS) i pojedinih medija, očito je da nisu uočili razliku između profesionalne kritike sa jedne strane i nedopustivog vređanja, sa druge.

Naime, Studio B, kao i PROUNDS, u svojim saopštenjima porede Ivana Ivanovića, Kesića i Dražu Petrovića sa Barbarom Životić, tvrdeći da oni rade isti posao i da bi isto trebalo da budu tretirani.

Udruženje novinara Srbije među prvima je osudilo napade na novinarku Studija B, uz komentar da „kršenje profesionalnih standarda nije izgovor za pretnje fizičkim nasiljem“.

Redakcija STB nije bila zadovoljna ovom osudom pitajući UNS, „kada se već pozivaju na novinarski kodeks i profesionalno izveštavanje, zašto nijednom nisu reagovali na javno ponašanje recimo Ivana Ivanovića, Zorana Kesića, ili Draže Petrovića, koji u svojim emisijama i tekstovima na najprizemniji način skandalozno vređaju one koji im se lično ne dopadaju?“.

Direktorka Studija B Ivana Vučićević juče nije odgovarala na pozive i poruke Danasa, te smo ostali uskraćeni za njene odgovore u vezi sa situacijom u kojoj se nalaze zaposleni u ovoj kući, ali i objašnjenjem zbog čega satiričare i kolumniste poredi sa novinarima izveštačima.

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...