Skandal trese Bor: Uhapšena medicinska sestra, ministar izdao hitan nalog bolnicama

2.229

U Boru je uhapšena medicinska sestra zaposlena u gradskoj bolnici zbog sumnje da je zavisnicima prodavala metadon, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da je to bruka za profesiju i da Ministarstvo neće tolerisate takve slučajeve.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protivkorupcije u saradnji sa pripadnicima Policijske uprave u Boru, uhapsili su M. P. (1965) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivična dela zloupotreba službenog položaja i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, saopštio je MUP.

Uhapšena, inače medicinska sestra u Domu zdravlja Bor, koja je imala obavezu davanja metadonske terapije zavisnicima od narkotika, sumnjiči se da je prepisane doze metadona razblaživala, a preostalu količinu prodavala. Kako se sumnja, time zavisnici od narkotika, koji su se lečili, nisu dobijali potrebnu količinu metadona, već su morali da ga kupuju od nje, navodi se u saopštenju.

Policija je M. P. uhapsila prilikom prodaje dve doze metadona jednom od heroinskih zavisnika koji se leči u Domu zdravlja Bor.

Po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, osumnjičenoj je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedna tužiocu.

Lončar je danas u Boru, prisustvovao predaji opreme, koju je toj zdravstvenoj ustanovi donirala Blic fondacija. On je, na pitanja novinara o hapšenju medicinske sestre jutros u Boru, rekao da ta akcija policije pokazuje da nema zaštićenih, kao i da Ministarstvo neće tolerisati nikoga od onih koji smatraju da mogu da primaju platu i da u isto vreme mogu da trguju lekovima, koje je država obezbedila.

„Takvi mogu sami da napuste zdravstveni sistem, jer će se država sa njima razračunati, u skladu sa zakonom“, rekao je Lončar.

Ministarstvo zdravlja izdaće danas, dodao je Lončar, nalog svim bolnicama u Srbiji da pojačaju kontrolu lekova koji su „interesantni“ za narkomane.

Ministar Lončar takođe ističe da su pojedinci poput medicinske radnice iz Bora bruka za profesiju.

„Ovo je strašna stvar i velika bruka za sve koji pošteno rade u zdravstvu, a takvih je 99 odsto“, podvukao je ministar tokom današnje posete borksoj bolnici.

Lončar je dodao da Ministarstvo ne može da se meša u istragu, ali da je želja svih zaposlenih u resoru zdravlja da se takvi pojedinci najoštrije kazne, kako se slične stvari ne bi više dešavale.

„Danas izdajem nalog svim bolnicama da posebno obrate pažnju na sektore u kojima imaju lekove koji su interesantni za narkomane. Da se pojača kontrola ulaza i izlaza tih medikamenata“, rekao je ministar.

On je dodao da će tražiti da najmanje tri osobe prekontrolišu nabavku, ali i izdavanje takvih lekova.

Kako kaže, na kraju će se i u borskoj bolnici pokazati da kontrola nije bila najbolja.

„Radi se o iskusnoj sestri. Ne sumnjam da je našla načina da sve to zakamuflira“, rekao je Lončar.

Direktor bolnice u Boru Goran Joksimović rekao je da će ta zdravstvena ustanova formirati komisiju za unutrašnji nadzor, koja će doneti svoj zaključak i da će o tome obavestiti minisrarstvo.

„Istražni organi rade svoj posao“, zaključio je Joksimović.

Izvor Tanjug, MUP
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...