Žene u Srbiji: Napredovale u političkom životu, ali i dalje manje plaćene od muškaraca

331

BEOGRAD – Srbija je napredovala u postizanju rodne ravnopravnosti u 2018. godini i nalazi se na 22. mestu zajedničke liste sa evropskim zemljama, pokazuje drugi Indeks rodne ravnopravnosti koji je danas predstavljen na konferenciji u Palati Srbija.

Indeks ravnopravnosti pokazuje da je Srbija najviše postigla u oblasti uključivanja žena u politički život, a da su i dalje najlošiji rezultati u oblasti rada, što znači da su žene za isti posao manje plaćene od muškaraca.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je da je prosek Srbije u 2018.godini 55,8 poena, a prosek u EU 66,2 poena, te da je Srbija napredovala za 3,4 poena u odnosu na izveštaj iz 2016.godine, kada je prosek naše zemlje bio 52,4 poena, a evropski prosek 65.

“Rezultati Indeksa govore o posvećenom radu Vlade Srbije i Koordinacionog tela u prethodne dve godine i da smo napravili određene korake, a ukazuje i na oblasti u kojima treba više raditi“, rekla je Mihajlović novinarima u Palati Srbija i dodala da je Srbija jedina zemlja van EU koja ima Indeks rodne ravnopravnosti.

Mihajlović je kazala da je Srbija najviše napredovala u domenu moći, odnosno kada je reč o uključivanju žena u politički život i njihovoj zastupljenosti u parlamentu, vladi i političkim partijama.

Kako je rekla, u toj oblasti Srbija je napredovala za 9,3 poena i nalazi se na 16.mestu, a bolja je od Litvanije, Poljske, Austrije, Portugala, Rumunije, Hrvatske, Estonije, Malte, Kipra, Slovačke, Češske i Grčke.

U domenu znanja, Srbija je sa 23. mesta „skočila“ na 17.mesto i zabeležila bolje rezultate od mnogih zemalja EU, kao što su Mađarska, Nemačka, Portugal, Poljska, Grčka, Slovenija, Hrvatska…

Mihajlović je navela da su najveće razlike po rodnoj osnovi i dalje u oblasti rada i da su u Srbiji žene još manje plaćene od muškaraca za isti posao, a najmanje za 16 odsto.

“U narednom periodu posebno ćemo se fokusirati na oblast rada i plaćanja i na to šta sve možemo zajedno da uradimo da promenimo statistiku i da žene za isti posao budu plaćene kao muškarci“, rekla je ona.

Dodala je da je rodni jaz primetan i u domenu vremena, jer žene, kako navodi, provode mnogo više vremena brinući o porodici i domaćinstvu.

“Važno je da smo ušli u grupu zemalja sa kojima se poredimo, i da možemo prema Indeksu da vidimo na šta da obratimo pažnju u narednom periodu“, rekla je Mihajlović.

Prema drugom Indeksu rodne ravnopravnosti Srbija je bolje pozicionirana od sedam zemalja EU: Kipra, Češke, Hrvatske, Rumunije, Slovačke, Mađarkse i Grčke.

Direktorka Evropskog instituta za rodnu ravnopravnost Virdžinija Langbak čestitala je Srbiji i vladi na ostvarenim rezultatima koji, kako je rekla, pokazuju da je Srbija posvećena napretku u oblasti ravnopravnosti.

Langbak je kazala da nijedna zemlja nije savršena, pa ni u EU, te da Indeks ravnopravnosti ukazuje gde postoji prostor za napredak i poboljšanje.

“Vlada Srbije to prepoznaje, a Srbija se već nalazi blizu tačke koja je prosečna vrednost u okviru EU. Primetan je napredak Srbije u svim oblastima, a može se uporediti sa Italijom koja je, takođe, napredovala u svim oblastima“, rekla je Langbak.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...