Da li je više iznenađenje? OPET propust Facebooka, sada su ugrožene fotografije nekih korisnika

Iznerviraćete se kad vidite koje sve fotografije su ugrožene

217

Koliko dana je prošlo od poslednjeg Facebook skandala? Izgleda da se više ne isplati to brojati, jer ne novi pred nama. Ova kompanija upravo je otkrila postojanje Photo API baga, pomoću koga su developeri aplikacija mogli da pristupe fotografijama do 5,6 miliona korisnika.

Korisnici koji su dozvolili aplikacijama da uzmu njihove fotografije sa „tajmlajna“, omogućili su im tako i da dobijaju fotografije iz „storija“, Marketplace fotki i, što je najgore, fotografije koje su aploudovali na Facebook, ali nikada nisu šerovali. Iz društvene mreže je saopšteno da je ovaj bag bio aktivan tokom 12 dana, od 13. do 25. septembra.

Facebook nije u početku obavestio javnost kada je otkrio propust, ali je na upit publikacije TechCrunch otkriveno da je bag pronađen i popravljen 25. septembra. Odeljenje za odnose sa javnošću kompanije navelo je da je Facebooku trebalo vremena da istraži koje aplikacije i koji ljudi su bili ugroženi, a onda da izgradi i prevede sistem upozorenja koji će poslati onima na koje je propust uticao.

Ovo kašnjenje bi moglo da donese Facebooku kaznu zbog kršenja GDPR pravila, jer nije u roku od 72 sata otkrio prblem. Ta kazna bi mogla da iznosi do 20 miliona funti (22 miliona evra), odnosno četiri odsto globalne zarade firme.

Facebook je objavio samo plitko izvinjenje u vidu rečenice „Žao nam je što se ovo desilo“. Developerima aplikacija će sledeće nedelje dati neke alate pomoću kojih mogu da provere da li ih je ovaj bag pogodio i radiće sa njima na tome da obrišu fotografije koje ne bi trebalo da imaju.

Kompanija planira da obavesti ljude za koje misli da su mogli biti pogođeni ovim bagom, a to će učiniti putem notifikacije koja će ih odvesti u Centar za pomoć, gde bi trebalo da vide da li su koristili neke od aplikacija sa ovim bagom.

Kompanija preporučuje i korisnicima da se uloguju u aplikacije i provere da li one imaju pogrešan pristup fotografijama.

Ovaj novi propust dodatno će oslabiti već poljuljano poverenje da je Facebook odgovorni čuvar privatnih podataka. Koliko u septembru su hakeri uspeli da ukradu podatke 30 miliona ljudi. U novembru se pojavio bag koji je omogućio sajtovima da čitaju šta su korisnici „lajkovali“. U oktobru je bag pogrešno brisao živa video uključenja, a u maju su se promenila podešavanja privatnosti oko pisanja statusa. TechCrunch zaključuje da je kompanija postala prevelika da bi bila bezbedna.

Činjenica da „Fejs“ čuva fotografije koje ste delimično aploudovali, ali nikada podelili je problematična, ali činjenica da bi onda te fotke mogle da budu dostupne trećoj strani je prosto nedopustiva. A izgleda da je Facebook umoran više od ovih propusta pa ne može ni da se „kršteno“ izvini. Facebook je jedna od najvećih tehnoloških kompanija i brojni skandali koji su je uzdrmali ove godine ne utiču samo na korisnike, nego i na zaposlene u firmi i kompletnu tehnološku industriju.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...