Ministri „svojim poslom“ obilazili četiri opštine 37 puta više nego pre lokalnih izbora

111

BEOGRAD – Učestalost pojavljivanja članova Vlade Srbije u četiri opštine u kojima se u nedelju, 16. decembra održavaju lokalni izbori, bila je 37 puta veća nego u periodu van izbora, pokazala je danas objavljena analiza nevladine organizacije Transparentnosti Srbija (TS).

„Četiri opštine u kojima se u nedelju održavaju izbori, našle su se tokom sedam nedelja izborne kampanje u planu ‘redovnih aktivnosti’ najviših državnih zvaničnika čak 20 puta, što je dvostruko više od broja redovnih i vanizbornih ministarskih obilazaka ovih mesta u prethodne dve i po godine. Drugim rečima, učestalost pojavljivanja članova Vlade u Lučanima, Doljevcu, Kladovu i Kuli, bila je oko 37 puta veća nego što je u periodu van izbora“, objavljeno je na sajtu TS.

Transparentnost ukazuje da je reč o takozvanoj „funkcionerskoj kampanji“, u kojoj zvaničnici zloupotrebljavaju svoju funkciju u promotivne svrhe, tako što obavljaju aktivnosti koje uopšte ne bi bile preduzete da nema kampanje ili ne bi bile preduzete neposredno pred izbore.

Ta organizacija je dodala da redovno prati funkcionerske kampanje od izbora 2012. godine i da je takav vid zloupotrebe svojstven svim nivoima vlasti i funkcionerima iz svih partija u Srbiji, ali da su funkcionerske kampanje dobile na zamahu u poslednje četiri godine i da je broj promotivnih aktivnosti znatno veći i van izbornih kampanja.

Transparentnost je navela da je Doljevac od raspisivanja izbora obišlo pet ministara u četiri odvojene posete, a da su u prethodne tri godine ministri u tom mestu boravili samo dva puta.

U Kuli su se, tokom kampanje, „svojim poslom“ zatekli predsednik Srbije, predsednica Vlade Srbije, i još šestoro ministara, dok je Kula u prethodne tri godine bila nekoliko puta odredište za ministre raštrkane „po terenu“.

„U Kuli njoj se nalazi Nastavni centar MUP-a, pa je ministar Nebojša Stefanović tokom 2016. i 2017. tri puta prisustvovao obuci i vežbama. Pred izbore 2016. ministar Vulin i u Kuli je posetio Centar za socijalni rad. Van kampanje, od početka 2016. do danas, samo je u maju prošle godine ministar prosvete bio u školi u Sivcu“, navodi se.

U komentaru se dodaje da je u Kladovu tokom kampanje boravilo četvoro ministara a da je pre toga „u redovnu posetu“ toj opštini dolazio samo ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, i to ne u sam grad već desetak kilometara udaljeni Omladinsko-sportski kamp „Karataš“.

U prethodnim godinama dva puta je u Kladovu boravila i ministarka pravde Nela Kuburović, ali ne u poseti opštini, već na godišnjim savetovanjima sudija prekršajnih sudova, a jednom, vanredno, i ministar Vulin, kada je obilazio pripadnike vojske angažovane na gašenju požara u okolini.

„S obzirom na to da se izbori 16. decembra održavaju samo u četiri opštine, ovog puta su aktivnosti ministara bile vidljivije i bilo je daleko lakše uporediti njihovo interesovanje za mesta u kojima se održavaju izbori u odnosu na raniji period, ali i u odnosu na druga mesta u Srbiji, tokom 45 dana kampanje“, dodaje se.

Što se tiče Lučana, u tom mestu su u prethodnih šest nedelja bili ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministri Vanja Udovičić i Mladen Šarčević, a poslednjeg dana kampanje to mesto je posetio i Aleksandar Vučić, ali ne u svojstvu predsednika Srbije, već kao lider SNS-a.

„Mediji su, medjutim, sa predizbornih skupova u Kotraži, Lučanima i Guči izvestili ne samo kao o stranačkim aktivnostima, već su preneli i izjave o Kosovu koje su ‘pripisali’ predsedniku Srbije, a ne lideru naprednjaka. Jedna od tema u predizbornom govoru Vučića bile su investicije u vojnu fabriku koja je, uz Sabor u Guči, razlog zbog kojeg se i u vanizbornom periodu Lučani relativno često nadju na putu najvišim državnim zvaničnicima“, pokazala je analiza.

Transparentnost je dodala da se ministarske posete predstavljaju kao redovne aktivnosti ali da je analiza pokazala da taj „redovan program“ uključuje uglavnom mesta u kojima se održavaju izbori.

„Funkcionerska kampanja je vid zloupotrebe javnih resursa koji je u Srbiji najviše zastupljen u predizbornom periodu. Po značaju, funkcionerska kampanja prelazi u mnogome i pitanje finansiranje izborne kampanje, jer omogućava dodatnu medijsku promociju u okviru informativnog programa, koja se kod jednog dela gradjana ne doživljava kao propaganda“, navela je Transparentnost.

Ta organizacija podsetila je da je predložila niz zakonskih i drugih mera za rešavanje problema funkcionerske kampanje, na osnovu medjunarodnih standarda i iskustava drugih zemalja.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...