Najveće šanse za srčani udar su na ovaj dan u decembru

192

Tokom prazničnih dana izloženost stresu je dodatno pojačana, a samim tim i rizik od infarkta. Šanse da doživite infarkt najveće su 25. decembra u 22 časa uveče, zbog stresa od poseta porodice i rođaka tokom praznika, rezultat je istraživanja.

Istraživanje je obuhvatilo 283.014 slučajeva infarkta u Švedskoj u periodu od 16 godina i to od 1998. do 2013. godine.

Ovo je period kada je rizik tokom dana od infarkta oko 15 odsto veći, a uveče raste na neverovatnih 37 odsto. Rana jutra, oko 8 časova, i ponedeljak su takođe periodi sa povećanim rizikom.

Praznični dani su dani kada smo izloženi najvećem stresu i najjačim emocijama. Naučnici ukazuju da se u tom periodu najviše oseća bes, anksioznost, tuga, žaljenje i stres. Rizik je najveći kod onih koji su stariji od 75 godina, kod dijabetičara i srčanih bolesnika.

Najveći rizik nosi i novogodišnja noć kada se veliki broj ljudi časti alkoholom, pa onda imaju i komplikacije sa mamurlukom.

Zato je veoma važno skrenuti pažnju ljudima koji su oizloženi riziku da znaju da se paze i da rade na prevenciji. Treba razviti strategiju za borbu sa stresom na vreme kako se ne bi osetile velike posledice.

Izvor B92
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...