Konačno „pao“ dogovor – ovo su mere protiv klimatskih promena

175

Skoro 200 zemalja dogovorilo se sinoć na konferenciji u Katovicama o pravilima primene ključnog globalnog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena potpisanog 2015. u Parizu, prenosi Rojters.

Navodi se da je do dogovora došlo posle dve nedelje razgovora i dve godine rada i da su učesnice uspele da prevaziđu političke razlike kako bi postigle konsenzus o detaljnijim okvirima Pariskog sporazuma.

Rojters podseća da je cilj sporazuma ograničenje porasta srednje vrednosti temperature u svetu na „dosta ispod“ dva stepena Celzijusa u odnosu na doba pre industrijskog razvoja.

„Nije lako postići dogovor o tako specifičnom i tehničkom sporazumu. Kroz ovaj paket zajedno ste napravili hiljadu malih koraka ka napred. Možete da se osećate ponosno“, rekao je delegatima Mihail Kurtika, poljski zvaničnik koji je predsedavao razgovorima u Katovcima.

Nakon što je udario čekićem kako bi signalizirao da je postignut dogovor, ministri su mu se pridružili na pozornici, grleći se i smejući se kao znak olakšanja nakon maratonskih pregovora, navodi britanska agencija.

Pre početka razgovora, mnogi su očekivali da dogovor neće biti dovoljno oštar, ali su iscrpljeni ministri uspeli da premoste niz podela kako bi sastavili pravilnik od 156 strana, koji je podeljen na teme kao što su kako će zemlje podnositi izveštaje i nadgledati svoja obećanja da smanje efekte staklene bašte i ažuriraju svoje planove emisija.

Kritičari, međutim, tvrde da sporazum nije dovoljno ambiciozan da spreči opasne posledice globalnog zagrevanja.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...