YouTube obrisao skoro osam miliona snimaka i više od 224 miliona komentara, uglavnom uz pomoć „mašine“

Kako Googleovi roboti čuvaju platformu

173

YouTube objavljuje kvartalne izveštaje koji do detalja iznose koliko video-snimaka je uklonjeno sa platforme zbog kršenja politike sajta, a u poslednjem izveštaju se navodi da je uklonjeno 7,8 miliona snimaka, 1,67 miliona kanala i više od 224 miliona komentara. YouTube je naveo da mašine imaju prilično veliki udeo u tome.

„Uvek koristimo mešavinu ljudi koji kontrolišu snimke i tehnologije da bismo se izborili sa sadržajem koji krši pravila naše platforme. Godine 2017. počeli smo da primenjujemo više tehnologije mašinskog učenja da bismo obeležili sadržaj koji naš tim treba da pregleda. Ova kombinacija tehnologije pametnog otkrivanja i vrlo uvežbanih ljudskih recenzenata omogućila nam je da konzistentno primenjujemo naša pravila sve brže“, saopštila je kompanija.

Čak 81 odsto od tih 7,8 miliona skinutih kanala otkrio je automatizovani sistem, a većina tih videa, 74,5 odsto, nije imala nijedan pregled pre nego što je uklonjena. Skoro tri četvrtine uklonjenih snimaka bio je spam, dok su klipovi koji krše dečiju bezbednost i koji imaju sadržaj za odrasle čini 10 odsto onog što je uklonjeno. Samo 0,4 odsto uklonjenog materijala imalo je nešto što promoviše nasilje ili nasilni ekstremizam.

Kanali su uklanjani kada bi dobili tri opomene za kršenje pravila, ako imaju sadržaj koji sadrži tešku zloupotrebu ili oni koji su „u potpunosti posvećeni“ kršenju YouTube standarda. Skoro 80 odsto uklonjenih kanal posvećeno je promovisanju spama, oko 12 odsto je uklonjeno jer sadrži sadržaj za starije, a 4,5 odsto zato što krši pravila o bezbednosti dece.

Od tih 224 miliona obrisanih komentara većina je po oceni YouTubea „verovatno bila spam“, a kreatori ih nisu odobravali. Automatski sistem je uhvatio 99,5 odsto uklonjenih komentara.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...