Novi film Kusturice o paklu ustaškog logora

318

Stvaralačka košnica Andrićgrada protekle subote je iznedrila temelj još jednog, novog projekta. Ovoga puta reč je o igranom filmu koji bi režirao proslavljeni Emir Kusturica u saradnji s dr Gideonom Grajfom, svetski priznatim ekspertom za Aušvic.

U multipleksu ,,Doli Bel” dr Grajf i Kusturica započeli su razgovore o filmu koji bi, konačno, prikazao dubinu pakla ustaškog logora uništenja Jasenovac u kome je besprimerno zlo progutalo živote oko 700.000 Srba, Jevreja, Roma i antifašista u NDH.

Dvojica starih poznanika, saradnika i prijatelja, razgovarali su neposredno po završetku tribine na kojoj je dr Grajf iscrpno govorio o rezultatima svojih istraživanja, sabranim u njegovoj nedavno objavljenoj knjizi ,,Jasenovac – Aušvic Balkana – Ustaška imperija okrutnosti”.

U ovoj studiji profesor Grajf, svetski poznat borac protiv revizije istorije, iznosi uporednu analizu dva, prema njegovom sudu, ,,najstrašnija logora smrti i uništenja” – Aušvica i Jasenovca.

,,Iskustvo najvećeg stratišta srpskog naroda od Kosovske bitke, krivicom hrvatskih ustaša, ali i našom krivicom, pokazuje da nismo u stanju čak ni da popišemo žrtve koje su tamo stradale. Iz toga proističu sve nevolje u kojima mi živimo danas”, naveo je Kusturica.

Prema njegovim rečima, ,,ovo susretanje s profesorom Grajfom zapravo je pokušaj da se oživi slika onoga što je Jasenovac značio za nas” i da, kao što čine Jevreji, ,,svoje sećanje dovedemo do nivoa institucije”, tretirajući Jasenovac kao ,,vrstu pogroma koja nije zabeležen u ljudskoj istoriji”.

Dr Gideon Grajf predao je slavnom reditelju dokumentaciju u kojoj su, između ostalog, izneti i detalji o strašnoj sudbini rođaka Nikole Tesle i Teodora Hercla, koji su stradali u ovom logoru smrti.

Ovaj filmski projekat će, pored dr Grajfa kao konsultanta za ,,fabrike smrti”, okupiti i eksperte za druga pitanja, kakva su, na primer, vojne operacije ili doživljene i preživljene torture. U tom timu stručnjaka naći će se poznavaoci problema iz Portugalije, Izraela i Kanade, verovatno i iz još nekih zemalja.

Knjiga dr Grajfa ,,Plakali smo bez suza” – pisana na osnovu svedočenja zonderkomandosa iz Aušvica – poslužila kao predložak mađarskom režiseru Laslu Nemetu za snimanje filma ,,Šaulov sin”, za koji je Nemet 2016. godine dobio Oskara za najbolji inostrani film i Zlatni globus u istoj kategoriji.

Izvor Politika
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...