Sa reči na dela – Partizan uložio žalbu, ko će na kraju popustiti?

229

Poslednje kolo jesenjeg dela sezone u Super ligi Srbije kompletirano je nakon četiri dana iako je prvobitnim rasporedom takmičenja bilo planirano da poslednji meč 21. kola bude odigran u nedelju uveče.

Problemi su krenuli u petak. Utakmica između Partizana i Mačve odigrana je po snežnoj mećavi i uslovima koji su daleko od fudbalskih, a upravo to je bio razlog za nezadovoljstvo kluba iz Humske.

Nakon što su u subotu i nedelju usledila odlaganja i pomeranja utakmica zbog vremenskih (ne)prilika, Upravni odbor FK Partizan izdao je saopštenje u kojem je zatražio ponavljanje meča sa Mačvom i zapretio istupanjem iz Super lige.

Sa reči se prešlo na dela. Potpredsednik FK Partizan Vladimir Vuletić potvrdio je „Telegrafu“ da je danas upućena zvanična žalba Zajednici klubova Super lige i Prve lige Srbije.

„Partizan je uložio žalbu na regularnost utakmice minulog kola Superlige Srbije sa Mačvom, u skladu sa članovima 58 i 61 Pravilnika o takmičenju. Kako je članom 61 Pravilnika o takmičenju, kao prvostepeni organ koji odlučuje o žalbi predviđen organ koji rukovodi takmičenjem, Partizan je poslao žalbu Vladimiru Bulatoviću, direktoru Superlige i Prve lige Srbije“, rekao je Vuletić.

Niko u Partizanu ne spori da je meč trebalo da počne, ali se u žalbi navodi da su prekršeni članovi 12. i 16. Pravilnika o odigravanju utakmica u Super ligi Srbije za sezonu 2018/19 koji govore o obavezi prekida utakmica u slučaju opravdanih razloga.

„Kako su na poluvremenu meča vremenske prilike bile znatno lošije u odnosu na njegov početak i, posebno podvlačim, nisu se mogle otkloniti, službeno lice Partizana za komunikaciju Dragan Velanac zahtevao je od sudije Aleksandra Živkovića iz Niša da prekine meč, po članu 12, stav 3 Propozicije o odigravanju“, dodaje Vuletić.

Potpredsednik crno-belih ističe da je sudija Živković odbio zahtev insistirajući da se utakmica privede kraju, te da je jasno da je time napravljena povreda Pravilnika.

„Poseban problem predstavlja kršenje člana 16, stav 2 Propozicija o odigravanja utakmica, koji eksplicitno navodi da sve odložene utakmice jesenjeg dela prvenstva moraju biti odigrane do kraja jesenjeg dela prvenstva“, ističe Vuletić.

FK Partizan u žalbi navodi da je pomeranjem utakmica za ponedeljak, te izjavama Vladimira Bulatovića da su mečevi mogli da budu odloženi za prolećni deo sezone.

Zajednica Super lige i Prve lige Srbije ima rok od 48 sati da odgovori na žalbu Partizana, a Vladimir Vuletić kaže da će nakon toga zasedati Upravni odbor FK Partizan. Osim žalbe, uložen je i zahtev za održavanje hitne Skupštine Zajednice Super lige i Prve lige Srbije.

„Oba pravna akta, žalba i zahtev, tek će sutra stići na adrese direktora lige i predsednika Zajednice i od tada teče rok od 48 sati da odgovore na naš zahtev. Taj rok je sreda i četvrtak. Odgovor na naše pravne akte očekujemo u petak, 21. decembra. U slučaju negativnog odgovora, Upravni odbor kluba će zasedati u ponedeljak 24. i odlučiti o daljim koracima, uz zadržavanje prava da napusti dalje takmičenje i suspenduje dalje članstvo u Zajednici“, zaključio je Vuletić.

Posle svega rečenog može se spekulisati o daljim koracima i razvoju situacije. Jedna od opcija je da Zajednica uvaži žalbu FK Partizan i naredi da meč Partizan – Mačva bude ponovoljen. Na osnovu reči direktora Vladimira Bulatovića da se zaključiti da od toga neće biti ništa.

Negativan odgovor Zajednice vodi ka daljim koracima FK Partizan, ali u ovom trenutku niko ne veruje da će crno-beli zaista proglasiti istupanje iz Super lige.

To znači da će neko na kraju morati da popusti. Ostaje samo da se vidi da li će to biti Zajednica klubova Super lige i Prve lige Srbije ili FK Partizan.

Pročitajte sve o sportu na portalu Sportske.net

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...