Ko se iznenadio, a ko je očekivao povlačenje Saše Janković iz politike?

678

BEOGRAD – Vest da se Saša Janković  povlači sa mesta predsednika Pokreta za slobodne građane, Građanskog bloka 381 i iz aktivnog političkog života izazvala je različite reakcije. Neke je iznenadio, neki su očekivali, a neki su razvnodušni.

Svoju odluku Janković je saopštio na Tviteru, nakon čega su usledile najrazličitije reakcije i građana, ali i kolega političara.

Tako je poslanik SNS Vladimir Đukanović tim povodom rekao da mu je izuzetno žao i dodao da niko nije bolje radio za vlast nego on.

„Sad mi je nekako krivo, a trajalo je samo jedno leto. Videćemo koliko će istrajati u tome“, rekao je Đukanović, piše „Blic“.

Reagovao je i njegov kolega Marijan Rističević koji je, između ostalog, napisao na Tviteru da Janković „nije dovoljno lud da se priključi nasilnicima“.

Prema „Blicu“ koji se poziva na „Kurir“ srpski šef diplomatije Ivica Dačić rekao je da Janković „nije trebalo nikada da ulazi u politiku“, dok je lider DSS Miloš Jovanović naveo da je politika maraton i zahteva vreme i strpljenje.

„On je brzo ostvario dobar rezultat, ali politika na bum ne postoji. Nije stigao da izgradi ništa ozbiljno da bi sada politika osetila neki gubitak“, naveo je Jovanović.

Komentar je imala i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, koja je za Jankovića rekla da je „neuspešan političar, samozvani premijer, zloupotrebljivač funkcije ombudsmana, čovek koji se grči u hotelu i koji razgovara sa vratima Predsedništva“.

„Posle svega toga, to je ipak bila jedina moguća odluka koju je dotični gospodin mogao da donese“, rekla je Mihajlović.

General Sreto Malinović, član DS, koji je Jankovića svojevremeno podržao u predsedničkoj kampanji napisao je na svom Tviter nalogu da je zbog načina rada i shvatanja političke borbe, Janković više bio trn u oku i meta opozicije nego vlasti, dodajući da nije to zaslužio.

„Bila je čast deliti ideje i boriti se za bolju Srbiju u istom stroju sa tobom. Ovde je to Sizifov posao. Radujem se zbog tebe! Srećno!“, napisao je Malinović.

Sve najbolje poželela mu je i sociološkinja Vesna Pešić.

Lider JS Dragan Marković Palma je Jankovićevo povlačenje prokomentarisao sledećim rečima: „Dok je bio na funkciji zaštitnika građana, to je koristio za stvaranje publiciteta. Očigledno je video da politika ne može tome da mu koristi“.

Bilo je i onih koji su pozdravili ovaj potez, uz opaske da se takve stvari u Srbiji retko sreću.

 

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...