EK objavila izveštaj, Srbija problem zbog viza?

Evropska komisija prati ispunjavanje zahteva za viznu liberalizaciju

466

BRISEL – Zemlje Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva moraju da ulože dodatne napore da kako bi rešile ilegalnu migraciju i bile efikasnije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, piše u izveštaju Evropske komisije o ispunjavanju zahteva za viznu liberalizaciju tih osam zemalja koji je danas objavljen.

Ovaj godišnji izveštaj se odnosi na države Zapadnog Balkana – Srbiju, Crnu Goru, BiH, Makedoniju, Albaniju, kao i zemlje Istočnog partnerstva – Gruziju, Moldaviju i Ukrajinu.

Kako se navodi, svih osam zemalja preduzelo je mere za rešavanje ilegalne migracije, ali su potrebni dodatni napori za poboljšanje i obezbeđivanje održivih rezultata, piše u izveštaju.

Navodi se da je ilegalna migracija i dalje velika iz Ukrajine, Srbije i BiH ka EU, dok istovremeno sve više bojazni izazivaju neosnovani zahtevi za azil u EU građana Moldavije i Gruzije.

Navodi se da je Srbija prekinula status bez viza za Iran, ali zabrinutost ostaje za druge zemlje kojima ne trebaju vize za Srbiju.

Saradnja na readmisiji i povratku nastavlja se bez problema za sve zainteresovane zemlje, međutim, još postoji prostor za poboljšanje, naročito u pogledu readmisije državljana trećih zemalja, naročito u Srbiji, ocenjuje EK.

EK ocenjuje da će bolja saradnja Fronteksa i partnera sa Zapadnog Balkana doprineti boljem upravljanju ilegalnom migracijom.

Albanija je prva potpisala sporazum o saradnji sa Fronteksom, dok su Makedonija i Srbija parafirale nacrte, a procedure oko sporazuma sa Crnom Gorom i BiH su u završnoj fazi.

U izveštaju se navodi i da se organizovane kriminalne grupe iz osam zemalja bave trgovinom nedozvoljenim proizvodima, pranjem novca, trgovinom ljudima i drogom, krijumčarenjem migranata i sajber kriminalom.

Napominje se da će EK nastaviti da prati ispunjavanje zahteva za viznu liberalizaciju i izveštavati o tome Evropski parlament i Savet najmanje jednom godišnje.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...