Ministarka: Ispravljamo nepravdu, mame će dobiti veća primanja

Tri kategorije trudnica i porodilja pogođene usvojenim merama, spremne izmene zakona

547

BEOGRAD – Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović izjavila je da je njen kabinet već spremio izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama s decom i da je uverena da od januara više neće biti protesta majki.

Ðukić Dejanović je navela da se zakon koji je usvojen prvog jula pokazao revolucionarnim.

Gostujući u emisiji „Šetnja“ Radio Beograda 1, Ðukić Dejanović je kazala da je novi zakon većini mama doneo bolje nadoknade nego što bi im sledovalo po starom zakonu.

Ipak, postoje, kako ukazuje, tri kategorije trudnica i porodilja koje su pogođene usvojenim merama.

Oštećene su one žene koje su se u istom mesecu zaposlile i otvorile trudničko bolovanje, zatim žene koje su pre bolovanja imale manje od šest meseci staža, kao i mame koje imaju natprosečne zarade.

„Za njih je komisija Vlade pripremila nove mere. Gledaćemo da dobiju veća primanja i da nepravda bude ispravljena. Protest mama ne znači nužno samo kritiku, već i poziv na dijalog i saradnju“, smatra Ðukić Dejanovićeva.

Ministarka ističe i kako su nove mere već predate ministru za rad Zoranu Ðorđeviću.

„Predlog treba da odobri kabinet za finansije, odnosno ministar Siniša Mali. Nadamo se da ćemo dobiti zeleno svetlo i da će se izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama već u januaru naći pred poslanicima“, rekla je Slavica Ðukić Dejanović.

Dodala je da je uverena da od januara neće više biti protesta majki, prenosi RTS.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC, arhiva

Ðukić Dejanovićeva dodaje kako je budžet njenog kabineta dobio 150 miliona dinara više nego u 2018. godini. Objašnjava i da finansijske mere nisu jedini vid mera u pronatalitetnoj politici.

„Radićemo i sa lokalnim samoupravama. One treba da usklade rad i roditeljstvo i da mladim parovima obezbede servise podrške. Kabinet će se u 2019. više fokusirati i na rad sa dijasporom, odnosno na odliv mozgova, jer analize pokazuju da nam svake godine ode 16.000 mladih i obrazovanih koji u inostranstvu zasnivaju porodice“, navela je Ðukić Dejanovićeva.

Srbija, poručuje ministarka, svakog dana izgubi 107 građana, a svake godine grad veličine Jagodine.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...