Preminuo tvorac Zapadne kapije Beograda – Geneks kule (FOTO)

351

Mihajlo Mitrović, arhitekta, profesor na fakultetu i kolumnista, tvorac Zapadne kapije Beograda, popularne Geneks kule, preminuo je danas u 97. godini života.

FOTO: YouTube/Printscreen

Bio je arhitekta, redovni profesor na Fakultetu primenjene umetnosti u Beogradu, kolumnista i tvorac urbanističkih planova za Niš, Vrnjačku Banju, Lazarevac, Zaječar, Trstenik, Banju Koviljaču i Pirot. U njegova najznačajnija dela, pred pomenutog „Geneksa“ spadaju i Hram Sv. Vasilija Ostroškog, hotel „Putnik“ kao i poslovno-stambeni kompleksi na uglu Zahumske i Ćirila i Metodija, kao i zgrada „Projektbiroa“ i „Energoinvesta“ u Beogradu, odmaralište „Narcis“ na Zlatiboru, stacionar OUN u Banji Koviljači, Snežnik, Slatina, Rimski izvor, Jezero u Vrnjačkoj banji, kao i veći broj stambenih zgrada po Srbiji. Projektovao je i jednu zgradu u Parizu.

FOTO: Wikipedia

Izlagao je samostalno u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu i Salonu MSU u Varšavi, te u Milanu, Njujorku, Rabatu i Gracu.

Autor je mnogih knjiga, dobitnik Oktobarske nagrade grada Beograda, lista „Borbe“, Salona arhitekture, Velike nagrade za arhitekturu SAS, Sedmojulske nagrade za životno delo…

Ovaj doajen srpske arhitekture promenio je izgled mnogih gradova, a samim tim i naše živote u njima.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...