Dobra vest: Biće ispravljena nepravda prema trudnicama i porodiljama

185

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je Radna grupa koja prati primenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom završila predlog izmena tog propisa, a kojim će biti popravljen položaj žena koje su tek počele da rade ili su radile nekoliko meseci, objavio je Blic u izdanju od petka, 21. decembra.

Đukić Dejanović je u izjavi za taj list kazala da je Radna grupa kojom upravlja izradila izmene kojima se drugačije obračunavaju primanja za tu kategoriju majki i porodilja i ocenila da taj iznos ne sme biti „degradirajući“.

„Sada je na zajedničkoj oceni nadležnih ministarstava definitivan predlog sume. Nadam se da će jedna od prvih usvojenih odluka Skupštine u Novoj godini biti upravo ove izmene“, rekla je Đukić Dejanović.

Ona je dodala i da će izmenama biti ispravljeno regulisanje prava porodilja koje su imale primanja iznad hiljadu evra.

„Sada u zakonu stoji da im se računaju tri prosečne plate, što je , primera radi, za žene koje su zarađivale i znatno preko hiljadu evra značajno umanjenje mesečnih prihoda. U predlogu izmena je da se ne računaju kao do sada tri prosečne plate, već pet“, najavila je Đukić Dejanović.

Inicijativa „Mame su zakon“ koju čine nezadovoljne majke i trudnice koje traže izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom  organizovala je protestnu šetnju 25. septembra u Beogradu, 11. oktobra u Nišu, 4. novembra u Novom Sadu i protest ispred Vlade Srbije 15. decembra.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...