„Paketići” pod papučama – koliko puta je NORMALNO?

Novopečeni vlasnici štenaca imaju mnogo dilema. Jedna od najčešćih jeste i pitanje - koliko puta dnevno štene treba da prazni creva, tj. obavlja osnovne fiziološke potrebe.

445

Da li kaki prečesto, ili suviše retko?

I otkud svi ti „paketići” neprijatnog mirisa svuda po stanu – često na neočekivanim mestima?

Kod štenaca se smatra normalnim da ovu potrebu obavljaju 1-5 puta dnevno (dakle – češće od odraslih pasa), u zavisnosti od više faktora.

Na ovo uglavnom utiču količina i kvalitet hrane koju je pas pojeo.

Pravilnim rasporedom i količinom obroka, kao i ujednačenom fizičkom aktivnošću, vlasnik uspostavlja normalnu, zdravu rutinu kod svog šteneta.

Verovatno ste primetili da štene ima potrebu da isprazni creva vrlo brzo nakon samog obroka. Ovakva pojava smatra se normalnom.

Razloga za brigu ima samo ako primetite da u njegovoj stolici ima krvi ili sluzave tečnosti.

Pored kvaliteta i količine hrane i rasporeda spavanja i fizičke aktivnosti, postoje i lekovi koji mogu uticati na frekventnost pražnjenja creva kod štenaca.

Pojava parazita takođe može biti jedan od uzroka poremećaja varenja.

Ako je stolica vašeg psa suviše retka, pokušajte da pronađete hranu koja u sebi nema kukuruz, niti pšenicu.

Nemjte hraniti štene sopstvenom hranom, i nikada ne ostavljajte njegovu posudu sa hranom „na izvol’te” tokom čitavog dana, čak i ako odbija da jede u određenim terminima.

Problem opstipacije, ili – zatvora, kod štenaca se obično javlja usled nedostatka vode, ili nedostatka fizičkih aktivnosti.

U ovakvim situacijama, nakon pojačavanja vežbi i količine tečnosti, možete pokušati da rešite problem dodavanjem 1 kašičice kuvane bundeve u posudu sa njegovom hranom, naredna 2 – 3 dana (naravno – u konsultaciji sa veterinarom).

Na kraju – i veličina šteneta može igrati važnu ulogu u ovim procesima. Veći psi mogu da izdrže duže u poređenjima sa manjim rasama.

Razumevanjem dnevne rutine šteneta i sami ćete lakše moći da pratite njegovo stanje, kao i njegove potrebe, i da ga izvedete u dvorište ili dovedete do pelenice na vreme, kako vas pod papučom ne bi sačekao još jedan njegov „paketić”.

I – ne brinite: Sve je ovo normalno za sasvim mlado štene. Uz vašu pomoć i strpljenje vrlo brzo će naučiti kada se i gde obavljaju sve te stvari.

 

 

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...