Vlasnik Dalasa oduševljen Dončićem, Slovenija je recept za bolju NBA ligu?

416

Luka Dončić je letos stigao u NBA ligu sa etiketom najkorisnijeg igrača Evrolige, ali i najkorisnijeg igrača španske ACB lige.

Osvojio je u prethodnih godinu i po dana Evroligu, ACB ligu i Evropsko prvenstvo sa reprezentacijom Slovenije, bio je uvršen i u najbolju petorku Eurobasketa.

Atlanta ga je birala sa treće pozicije na draftu, ali je Dalas bio rešen da ga dovede u svoje redove, ponudili su Hoksima pravo da peti biraju, kao i pika prve runde na narednom draftu. Hoksi su to prihvatili, Luka je stigao u Teksas.

Bilo je sumnji da će Dončiću trebati vremena da se navikne na najjaču košarkašku ligu na svetu, ali ko god da je to pomislio grdno se prevario.

Sinoć je u porazu od Klipersa postavio rekored svoje kratke NBA karijere, ubacio je ekipi iz Los Anđelesa i to u „Stejpls centru“ 32 poena.

Prosečno na 29 nastupa beželi 18,8 poena, 6,6 skokova i 4,9 asistencije, za sada nema konkurenciju u trci za nagradu Ruki godine.

Vlasnik Maveriksa Mark Kjuban je oduševljen, Dončić je za trećinu svoje ruki sezone postao ključni igrač njegove franšize, pa kako i da ne bude.

Miran je. On pušta utakmicu da dođe njemu. Trenutak nikada nije preveliki za njega. To nikada ne možete videti u rukiju. Nikada!„, jasan je Kjuban.

Govorio je i o njegovom iskustvu pre dolaska u NBA, kao i košarkaškim korenima.

Važno je jer je navikao da su ljudi oko njega stariji i mislim da je naučio da igra košarku i to je njegov najveći dar. Kada ste tako nadareni kao on i zaista naučite da igrate ovu igru.

Pogledajte košarkaško obrazovanje koje deca od 11 godina dobijaju u Evropi, posebno u Sloveniji, koja je košarkaški orijentisana.

Kada bi uzeli našu decu sedam godina pre nego što završe sa srednjom školom i poslali ih u Sloveniju da se obrazuju, liga bi bila hiljadu puta bolja.

Oni jednostavno uče samo da igraju košarku, dok naši klinci uče kako da provociraju i sastavljaju mikstejpove„, izjavio je Mark Kjuban.

Sve o sportu pročitajte na portalu Sportske.net

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...