„Užas“ i „bes“ desničara, čuveni trouglasti „slatkiš“ dobio novi sertifikat

Desničari besni što su „nesvesno godinama jeli čokoladicu koja nije to što su mislili"

213

BERN – Fabrika u Bernu koja proizvodi popularne trouglaste čokolade Toblerone dobila je ove godine halal sertifikat.

Izgleda da je 110 godina star recept za Toblerone ispunio sve te zahteve, ali se nije promenio recept kako su se neki uplašili, prenosi B92.

Halal znači da je hrana, proizvod i ceo proizvodni proces u skladu za islamskim pravilima, a to podrazumeva da proizvod ne sadrži svinjetinu, svinjsku mast ili alkohol.

Naime, desničari su izrazili bes kada su saznali da su „nesvesno godinama jeli čokoladicu koja nije to što su mislili“.

Jorg Muten, portparol nemačke nacionalisticke AfD stranke, upozorio je svoje pratioce na Fejsbuku da je trouglasta poslastica sada halal, sa sarkastičnim komentarima o tome kako je fabrika pokazala na delu „islamizaciju“ Evrope.

Ubrzo se pojavio i haštag #BoycottToblerone i na društvenim mrežama se brzo proširio „užas“ i „bes“ zbog ovog poteza kompanije.

Eine Islamisierung findet nicht statt – weder in Deutschland noch in Europa. Es ist daher sicher reiner Zufall, dass die…

Gepostet von Prof. Dr. Jörg Meuthen am Montag, 17. Dezember 2018

 

„Halal oznaka informiše ljude koji zbog dijete, religioznih ili drugih razloga žele da znaju da li mogu da konzumiraju određeni proizvod. To ne znači da proizvod ili njegov proizvodač podrazumeva određeno versko opredeljenje. Ništa o receptu ili proizvodnom procesu u čokoladici se nije promenilo“, saopštila je kompanija Mondelez koja proizvodi Toblerone.

S obzirom da na planeti ima dve milijarde muslimana, čini se da je ovo bila mudra poslovna odluka multinacionalne kompanije da objasni potrošacima da je njihov proizvod dozvoljen za jelo.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...